„Nevím, kdo to byl. Jen mě udivuje, že když nám úředníci tvrdili, že pokud rybník vypustíme, tak nám hrozí až dvousettisícová pokuta kvůli ohrožení nějakých živočichů, se najednou dozvídám, že je rybník bez vody," podivil se Pavel Plíšek.

Vypustit rybník se rozhodli představitelé obce. „Udělali jsme to proto, neboť jej chceme nechat zaměřit a zlegalizovat. Z jedné třetiny je totiž rybník obecní. Počítáme s tím, že zatopený zůstane jen náš pozemek a panu Plíškovi zůstane kus země, kde je biokoridor," řekla starostka Rozkoše Zelníčková.

Obec se tak zjevně snaží ukončit letitý spor o malý rybník.

Majitel většiny pozemků pod rybníkem Plíšek má nyní v ruce rozhodnutí krajského úřadu o tom, že hráz rybníka, vybudovaná v osmdesátých letech minulého století na černo, se nemusí odstraňovat. Redakci Deníku rozhodnutí kraje potvrdil i mluvčí Jiří Klement.

„Odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje se touto věcí zabýval ve správním řízení. Dne 1. března 2013 odeslal spis na Městský úřad Znojmo s tím, že nenařídil odstranění tohoto vodního díla. Rybník však byl postaven takzvaně na černo, takže k jeho legalizaci je nutné dodatečné povolení. Toto však nejde vydat z úřední povinnosti, musí o něj někdo požádat. Podle sdělení Městského úřadu Znojmo se to dosud nestalo, zatím nikdo o dodatečné povolení nepožádal. Tedy ani obec, ani pan Plíšek," sdělil Klement.

Starostka Rozkoše tvrdí, že je obec aktuálně mimo hru. „Pokud vím, pan Plíšek se proti rozhodnutí odvolal a nyní se snad soudí přímo s ministerstvem. Je to tedy na nich. My na místo pošleme zeměměřiče hned, jakmile to bude možné. Nejsem geodet, takže nevím, jak to bude možné. Je tam asi metr bahna. Také počítáme s tím, že zařídíme legalizaci hráze," doplnila Zelníčková s tím, že příští generace tam rybník mohou případně opět udělat.

Starostka ovšem nepočítá s dohodou mezi obcí a soukromým zemědělcem. „Bohužel, s panem Plíškem není dohoda možná. Svůj názor nezměnil," řekla Zelníčková.

Pavel Plíšek totiž po obci žádal náhradní pozemek za ten, který je zatopený vodou z rybníka. „Vzhledem k nákladům spojeným s mým úsilím o vypořádání se s obcí nyní požaduji desetinásobek toho, co mi nabízí obec. Už mě vše kolem stálo sto tisíc korun," zakončil Plíšek.