Spory o nová pravidla parkování vcentru Znojma se přiostřily. Konflikt mezi strážníky a jedním zobyvatel středu města skončil předvedením na služebnu a trestním oznámením. Na návštěvníky koncertu na hradě zas poslali strážníky bydlící, protože zaparkovali na místech určených pro ně. Městská policie čelí kritice, že při podobných akcích víc rozdává pokuty než informuje.
„Městská policie pracuje špatně.Strážníci brutálně zasahovali u domu manželů Kovaříkových. Na auto stojící před jejich domem dali strážnícibotičku, jede znich pana Kovaříka napadl a v poutech předvedl na stanici," řekla o konfliktu advokátka Eva Frélichová.
Zástupce ředitele městské policie Roman Zoufalý nechtěl samotný případ příliš komentovat. „Případ šetří policie, předali jsme jí všechny důkazy o které se zákrok opíral. Je na policii, aby vše prověřila,“ uvedl Zoufalý.
„O tomto případu vím, osobně jsem viděl záznam. Situace je poněkud jiná. Pan Kovařík parkoval na zákazu stání a byl na strážníky sprostý. Sám si botičku odmontoval," řekl starosta Znojma Petr Nezveda.
Podle Zoufalého jde o zcela ojedinělý případ. „Konflikty nastávají u zcela jiných záležitostí, například vandalismu. Pokud jde o nesprávné parkování není ktomu ani důvod. Buď člověk přestupek uzná a zaplatí blokovou pokutu, nebo nesouhlasí a potom strážník záležitost sepíše a pošle na odbor dopravy,“ dodal Zoufalý.
Počínání strážníků kritizovali také někteří návštěvníci koncertů vzávěru prázdninna znojemském hradě.
Strážníci prý jen rozdávali botičky a pokuty, když už návštěvníci byli na koncertě, aniž by návštěvníky nejprve upozornili na změnu parkování. „Minulý čtvrtek jsme mezi osmou a devátou večer přijali asi pět stížností od bydlících, že auta návštěvníků parkují na místech pro držitele parkovacích karet.
Strážníci museli na stížnosti reagovat a na auta rozdávali předvolánky, protože jich tam parkovalo velmi mnoho,“ podotkl Zoufalý. Starosta vyjádřil pro kritiku pochopení. „Při kulturních akcích nebo třeba při hokeji by měli strážníci víc vysvětlovat a upozorňovat a ne čekat a pak rozdávat pokuty nebo botičky,“řekl Nezveda.