Miliony korun rozdělí každoročně znojemská radnice sportovním oddílům a klubům ve Znojmě. Letošní rozpočet počítá s částkou tři miliony. Extraligový hokej spolkne milionů dvanáct. Zástupci města preferují peníze pro děti a mládež.

„Chceme dávat peníze především fungujícím oddílům, které se starají o mládež, nikoliv oddílům, které sdružují dospělé chlapy a navíc podnikatele,“ řekl šéf sportovní komise města Karel Hodák. Přiznává, že systém přidělování dotací zatím dokonalý není. „Nemáme zmapovanou členskou základnu, věkové rozvrstvení sportovců, nákladovost sportů, ani výkonnost. Proto jsme už vloni začali pracovat na doplnění potřebných informací,“ uvedl Hodák.

Žadatelé o dotaci nyní musejí vyplňovat nový dotazník, který městu poskytne potřebné informace. „Připravili jsme dotazník, ve kterém žadatel musí uvést důležité údaje. Dřívější smlouvy a dotazníky totiž vůbec nic neříkaly. Chceme vytvořit systém, podle kterého by si každý žadatel už dopředu dokázal spočítat, na kolik peněz má nárok,“ nastínil Hodák.

Jedním z úspěšných žadatelů o dotaci je oddíl florbalu. Ten se v posledních letech razantně rozrůstá a znojemští florbalisté sklízejí pravidelné úspěchy na ligové scéně. „Žádali jsme o půl milionu, dostali jsme dvě stě padesát tisíc. Jsem spokojený,“ uvedl manažer florbalového oddílu Libor Šťasta. „Důležitým argumentem je mládež a členská základna. Peníze použijeme na pronájem tělocvičen, dopravu, rozhodčí. Největší položkou je sportovní vybavení,“ vysvětlil Šťasta.

Jiný názor na přidělování dotací má zástupce Jachtklubu vranovská přehrada. „Je škoda, že jsme kvůli nepřidělení dotací museli ukončit aktivity, které podporovaly práci s mládeží,“ uvedl Ladislav Kulíšek. „Deset let jsme pořádali jarní sportovní víkend na vranovské přehradě. Jezdily tam stovky dětí. Na provoz klubu nám stačí deset tisíc. Nedostali jsme však ani korunu,“ zlobil se Kulíšek.

Čtyřikrát více než oddíly a kluby dostane extraliga hokeje. V těchto dnech se ale hodně mluví o jejím možném prodeji jinam. „Hokej ale ve Znojmě v žádném případě neskončí, i kdyby extraliga nebyla,“ uvedl Hodák. Podle jeho slov má radnice připravené opatření i pro případ konce extraligy. „Znojmo bude mít zájem například o první národní ligu. Už to ale nebude o dvanácti milionech,“ nastínil Hodák.