Čaje, sýry, oleje, cukrovinky či dětská výživa. To vše si pod drobnohled vzala redakce Deníku společně s nezávislou výživovou poradkyní a lektorkou Markétou Rozinkovou. Cílem bylo porovnat jak složení potravin pořízených v obchodech v tuzemsku a Rakousku, tak i jejich nutriční hodnoty.

Řada totožných potravin od stejných výrobců překvapila. „Nemělo by docházet k tomu, že bude kvalita stejných výrobků různá. Tohle ošetřuje legislativa,“ upozornila Rozinková.

  • Výživová poradkyně Markéta Rozinková srovnává kvalitu potravin v Česku a Rakousku
Zdroj: Deník/Iva Haghofer

Rozdílné bylo například složení čokolády Lindt Excellence s mandlemi, brusinkami a lískovými oříšky. „Zajímá mě především podíl cukrů, kakaového másla a oříšků v návaznosti na cenu. Právě ořechy jsou totiž drahé. V případě této čokolády vidíme, že je cukr na prvním místě. Okamžitě bych ji odložila, protože cukr kupovat nechci. V případě čokolády by na prvním místě mělo být uvedeno kakaové máslo nebo kakaová hmota. Pak až cukr,“ vysvětlovala odbornice.

Zaujalo ji, že právě česká verze čokolády máslo vůbec neobsahovala. „Přitom máslo dělá vůni. Lindt čokoláda prodávaná v Česku navíc obsahuje o stopu méně ořechů než ta z Rakouska. Paradoxně přesto vyšlo její pořízení v Rakousku levněji. Další rozdíl jsou pak karamelizované oříšky, které má rakouská verze výrobku,“ porovnala žena.

Mírně se ve složení lišily také čaje Teekanne. „Kvalita u čaje s lesními plody vypadá srovnatelně, ale pozor. Velkým marketingovým tahem je balení. Zatímco české obsahuje dvacet sáčků po dvou gramech, v rakouských sáčcích jsou gramy tři,“ upozornila Rozinková.

Tyto čaje prodávané v Česku navíc obsahují regulátor kyselosti. „Dá se říci, že tato složka potravině prodlouží údržnost. Pokud bych si tedy měla vybrat, sáhla bych po balení z Rakouska,“ zhodnotila výživová poradkyně a podotkla, že rakouská verze zase obsahovala více aromat než ta prodávaná v tuzemsku.

Přestože si velké korporátní značky a výrobci podle Jihomoravanky dávají pozor na složení, čas od času se přesto v různých zemích Evropy liší. Redakce Deníku si její slova otestovala třeba na mozzarelle značky Galbani.

„Zaujalo mě, že je česká mozzarella bez mikrobiálních syřidel a ta rakouská je obsahuje. Syřidlo zlepšuje texturu sýrů. Ty jsou pak kvalitnější, lepší a krémovější,“ přikývla Rozinková.

Nezávislá výživová poradkyně a lektorka Markéta Rozinková srovnávala pro Deník kvalitu potravin z Česka a Rakouska.Nezávislá výživová poradkyně a lektorka Markéta Rozinková srovnávala pro Deník kvalitu potravin z Česka a Rakouska.Zdroj: Deník/Iva Haghofer

Důvodem odlišnosti podle ní může být různá technologie výroby. „Nebo třeba i poptávka trhu. Záleží, jakou chuť zákazníci v té které zemi upřednostňují. Mně osobně se verze se syřidlem líbí více,“ zamyslela se.

Zvědavá byla na složení v tuzemsku tolik diskutované pomazánky Nutella. „Závěry srovnání jsou velice zajímavé. Kvalita uváděná na obalu je naprosto totožná. Rozdílná byla pouze cena. Nutella z Rakouska je v téže kvalitě výrazně levnější, což je smutné. Neříkám, že má mít v jídelníčku svoje místo, ale pokud bych ji kupovala, pak si pro ni zajedu za hranice,“ uvedla nezávislá lektorka.

Zdroj: Deník/Iva Haghofer

Podobné byly i výsledky u gumových medvídků Nimm2 Lachgummi či dětské výživy a kaší Babylove z řetězce DM. „Dobrá zpráva pro kupující je, že kvalita těchto produktů je opravdu vysoká a skutečně srovnatelná s Rakouskem. Mírně se občas liší jen cenou, ale nejde o nic dramatického. Maminky se určitě nemusejí bát, že by při pořízení výživy pro svoje děti této značky jakkoli pochybily. Z hlediska kvality je vše v pořádku,“ chválila Rozinková.