Svoji kandidaturu na příštího znojemského senátora oznámil Grois ve čtvrtek po poledni. „Myslím, že nový znojemský senátor by měl být nadstranický. Měla by to být především osobnost, která dokáže lidi stmelovat a ne je rozdělovat. Proto nepůjdu do těchto voleb v barvách ČSSD, ale pouze jako Jan Grois. Jsem vděčný hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu, které mi umožnilo kandidovat do Senátu jako osobě nebo, chcete-li, osobnosti našeho regionu,“ uvedl Grois.

O post senátora tak podle aktuálních informací Deníku Rovnost bude usilovat jedna žena a pět mužů. Růžena Šalomonová (SPD), poslanec Pavel Kováčik (KSČM), ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík (za ANO), starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09), Vladimír Železný (Trikolora) a nejnověji ohlášený kandidát Jan Grois.

Kandidatura starosty Znojma nepřekvapila opozičního zastupitele Jiřího Kacetla. „Jan Grois má obrovskou výhodu v tom, že je starostou okresního města a celý okres má ke Znojmu silnou spádovou vazbu. To má málokterý okres v republice. Je to velká výhoda před ostatními kandidáty,“ konstatoval Kacetl.

Jako nejsilnějšího protikandidáta Jana Groise vidí Tomáše Třetinu. „Chce se mi tomu věřit, že to bude právě starosta Třetina. Zná jej celý okres a především jeho boje za Slovanskou Epopej. Jde o starostu druhého největšího města na Znojemsku. Bude to pode mne boj dvou starostů dvou měst. Mé sympatie patří panu Třetinovi, protože je napravo a je společným kandidátem středopravicových uskupení,“ konstatoval Kacetl s tím, je je přesvědčen o tom, že právě těmto dvěma mužům bude patřit druhé kolo voleb.

Ilustrační foto.
Brno za dekádu: čtvrtina obyvatel důchodci. Jih Moravy prospívá dlouhému životu

Jako svého nejsilnějšího protikandidáta vnímá Groise i Třetina. „Jeho kandidaturu jsem očekával, hovořili jsme o tom spolu již několikrát. Je to pro mne jednoznačně soupeř. Já jsem deset let členem TOP 09 a jsem hrdý, když se vítězí, a věrný, když se nedaří,“ řekl Deníku Třetina.

Ještě na začátku měsíce přitom nebylo stoprocentně jisté, že Grois bude do Senátu kandidovat. „Po událostech uplynulých dní, kdy mi lidé kvůli znojemskému obchvatu posílali mnoho povzbudivých zpráva emailů a žádali mne, abych ve své práci vytrval, jsem dospěl k jednoznačnému závěru. Pokud je naším společným cílem mít v této zemi lepší zákony, které obcím umožní stavět rychleji obchvaty, zákony, které už nebudou přehlížet bezpráví a nespravedlnost, zákony, které nebudou zvýhodňovat jedince na úkor veřejného zájmu, pak ano. Budu kandidovat,” sdělil Grois.

Politolog Miloš Gregor odhození stranického dresu Jana Groise rozumí. „Pan Grois potvrzuje trend, který je patrný v celé České republice. ČSSD je dnes jako značka pro řadu kandidátů přitěžující a proto s rozhodli kandidovat sami nebo za místní komunální uskupení. Jeho krok zapadá do celkového vývoje v rámci sociální demokracie,“ zhodnotil rozhodnutí Groise Gregor.

Politolog si myslí, že starosta Znojma má velkou šanci na úspěch. „Je známý tím, že se dlouhodobě snaží komunikovat se svými voliči. Vede permanentní kampaň a navíc je to starosta. Pro většinu voličů je v tomto volebním obvodu známý. Bude to velký vyzyvatel pro ostatní kandidáty,“ řekl před časem Gregor.

Senátní volby se ve volebním okrsku Znojmo budou konat letos na podzim. První kolo je naplánováno na začátek října, druhé kolo o týden později.