Až čtyři hodiny si musí ve špičce počkat zájemce o provedení technické kontroly na svém autě ve Znojmě. Stanice denně zkontroluje až sto padesát aut.  Konkurence je na Znojemsku minimální, jediná alternativa je STK v Moravském Krumlově. Mimo region jezdí lidé nejvíce do Lažínek na Moravskobudějovicku.

„Nedávno jsem potřeboval udělat na svém autě technickou. Myslel jsem si, že ve Znojmě jsou dvě místa, která kontrolu dělají. Ale chyba lávky. STK, které bývalo v ČASu tam už není a tak mi nezbývalo než zajet k Psotovi," uvedl svoji zkušenost Libor Havlík. Dodal, že se musel obrnit trpělivostí, protože na výsledek čekal přes čtyři hodiny.

Takto dlouhou čekací dobu nevyloučila majitelka STK ve Znojmě Libuše Psotová. „Je to opravdu možné. Jsme ve Znojmě jediní a pokud máte sto padesát aut a člověk navíc přijde bez emisí, nemohu vyloučit, že se zdrží i čtyři hodiny," potvrdila Psotová. Objednat se přitom ve Znojmě nelze. „Tak, jak zájemci přijedou, tak je bereme. Otevíráme v šest ráno a pokud řidič přijede třetí čtvrtý, už si musí počkat," doplnila Psotová.

Druhá stanice technické kontroly v regionu je v Moravském Krumlově. Ani zde se nelze objednat předem. „Čekací doby jsou různé podle toho, kolik aut se najednou sejde. Ideální je přijet hned na otevírací dobu v sedm ráno nebo hned po polední pauze," informoval provozovatel stanice Jaroslav Janda.
Podle něj jsou nejčastějšími závadami na autech špatné brzdy.

„Ty jsou samozřejmě jednou z nejpřísněji kontrolovanou součástí vozu. Problémy bývají také s vůlí v řízení. Navíc vstupem do Evropské unie se řada položek ještě zpřísnila. Některé závady, které bývaly velmi lehké, se přesunuly do kolonky vážné. Prostě se dbá více na bezpečnost aut a provoz na silnicích vůbec," přiblížil Janda.

Řada motoristů si již zvykla zajet si pro provedení technické kontroly svého auta do Lažínek na Moravskobudějovicku. „Odhaduji, že k nám jezdí asi padesát procent řidičů ze Znojemska a druhá polovina je z Moravských Budějovic a okolí," naznačil majitel stanice Jiří Smetana.

Ani zde se nelze objednat. „Otevíráme v šest ráno, končíme v osm hodin večer. Žádné zvláštní čekací doby u nás nejsou," řekl Smetana. Podle Smetany  by se v budoucnu mohlo ulehčit lidem, kteří dovezou auto ze zemí Evropské unie. „Hovoří se o tom, že taková auta, která v zemi, odkud se dovezou, mají platnou technickou kontrolu, by se mohla rovnou zaevidovat na registru motorových vozidel. Je to vlastně obdobné, jako když se přihlašuje auto z jiného okresu. Zatím ale není nic schválené," doplnil Smetana.

Orientační ceny za technickou kontrolu

Osobní auto moto nad 500 ccm dodávka
Znojmo 550 Kč 400 Kč 600 Kč
M. Krumlov 580 Kč 290 Kč 670 Kč
Lažínky 660 Kč 300 – 400 Kč až 700 Kč
Třebíč 700 Kč 350 Kč

700 Kč


Zdroj: majitelé stanic technické kontroly