Padesát milionů korun přibylo na účtu Znojma za prodej prvních necelých dvou stovek městských bytů jejich nájemníkům. Podle společnosti, která prodej bytů zajišťuje, je zájem o koupi bytů ze strany nájemníků velký, a prodej jde proti očekávání rychleji.

„K dnešnímu dni město prodalo již sto šestaosmdesát bytových jednotek do osobního vlastnictví, což je velmi pozitivní výsledek zejména s ohledem na velmi krátký časový úsek a administrativní náročnost. Je vidět, že nájemníci mají velký zájem o byty, ve kterých bydlí. Toto číslo samozřejmě není konečné, každým dnem nám noví vlastníci bytů přibývají," uvedl koordinátor projektu Znojemské byty Jan Štrof.

Dodal, že za pouhých devět měsíců je projekt ve své polovině. „To znamená, že všechny pracovní procesy jdou oproti předpokladu rychleji. Na účet města za prodej 186 bytů přibylo přibližně padesát milionů korun," naznačil Štrof.

Podle mluvčí znojemské radnice Zuzany Pastrňákové předali představitelé radnice nájemníkům městských bytů již více než tisíc sto nabídek na odkoupení bytu, ve kterém dotčení lidé bydlí.

„Z tohoto počtu přijalo nabídku sedm set čtyřiašedesát nájemníků. Proces prodeje bytů má několik fází: akceptace nabídky nájemníkem, schválení zastupitelstvem, úhrada kupní ceny, podpis kupní smlouvy a konečně zavkladování na katastru," přiblížila způsob získání bytu do soukromých rukou Pastrňáková.

O prodeji městských bytů si povídají jejich nájemníci téměř každý den. „Vím, že někteří sousedé už mají prodej bytu schválený na městě. My jsme o tom doma zatím jen mluvili. Jsme s manželem oba v důchodu a potřebné peníze našetřené nemáme. Budeme to muset řešit se synem," svěřila se žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Podle koordinátora projektu se lidé na společnost, která prodej bytů zajišťuje, obracejí s nejrůznějšími dotazy. „Nájemníky zajímá, jak dlouho trvá přepis jejich bytu do katastru nemovitostí po zaplacení kupní ceny, od podpisu kupní smlouvy nebo od podání souhlasu, co bude následovat a kdy budou vlastníky či od kterého data přestanou platit nájem. Nejčastější otázkou je přirozeně výše kupní ceny. Dále se nás lidé ptají na způsob oceňování domů a bytů s ohledem na jejich stav," přiblížil Štrof.

Zájemci o koupi městských bytů se mohou obrátit na Klientské centrum Znojemské byty v Rudoleckého ulici. „Tam se o budoucí vlastníky bytových jednotek stará pět pracovníků, kteří jsou plně k dispozici každé pondělí, středu a čtvrtek od osmi ráno do půl páté odpoledne, mimořádně po dohodě i v jiný individuální termín," upřesnil Štrof. Více informací najdou zájemci na serveru www.znojemskebyty.cz.

Celkem město nabídne 2416 bytů k prodeji. Nejsou však mezi nimi například byty v domech na sídlišti v Příměticích. „Tyto domy byly a jsou revitalizovány z dotací a zůstanou v majetku města," uzavřela Pastrňáková.