Možnost ucházet se o práci strážníka má kdokoli, kdo je starší jednadvaceti let, je fyzicky i psychicky odolný a nemá zápis v rejstříku trestů. „Právě testy fyzické zdatnosti dělají uchazečům o práci u nás asi největší problémy. Skončit mohou také na psychotestech, ale důležitá je také znalost českého jazyka," uvedl ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

Jak dodal, o práci strážníka se zajímají především mladí lidé. „Většinu lidí k nám přivádí zájem o uniformu a touha pomáhat lidem. Naopak ročně dva až tři lidé od nás odcházejí. Většinou za vidinou lepšího uplatnění v jiné profesi. Jeden pak odešel ke státní policii," naznačil Budín s tím, že minulý týden ukončené výběrové řízení znojemská radnice prodlouží.

Někdy nový strážník vydrží dělat tuto profesi jen několik měsíců, jsou ale i případy, kdy slouží desítky let. „Například Dagmar Zítková slouží už od založení městské policie, což je více než dvacet let," přiblížil Budín.

Krumlovská stálá parta

Menší kolektiv, zato stabilní, tvoří strážníci v Moravském Krumlově. „Se mnou je nás celkem sedm a pracujeme společně už dlouhé roky. Fluktuace je u nás nulová," řekl šéf moravskokrumlov­ských strážníků Rudolf Fráňa.

Své podřízené hodnotí jako zkušené profesionály. „Já jsem druhý nejstarší, příští rok mi bude padesát let. Většina podřízených jsou zkušení lidé kolem čtyřicítky. Chápu, že ve Znojmě je určitá fluktuace a že musí nové lidi stále hledat. Nevýhodou tam může být fakt, že pokud vezmou člověka z ulice, musejí ho nejdříve pořádně proškolit a na tuto náročnou práci připravit. Já tyto starosti nemám," konstatoval Fráňa.

Práce strážníků si dlouhodobě všímá například bývalý policista Jiří Blažek. „Ve srovnání s předchozími lety jsou ve Znojmě více vidět v terénu. Často je například vidím při obchůzce v ulicích, kde bydlím. Vím i ze zpráv o jejich častých zákrocích například proti opilým a agresivním lidem. Také vím, že se jim občas daří chytit hledaného pachatele," okomentoval práci strážníků Blažek.

Rezervy vidí například v postihování nezodpovědných pejskařů. „Je mi jasné, že je obtížné chytit takzvaně při činu pejskaře, který neuklízí po svém psovi, ale tady by mohli být aktivnější a přísnější," myslí si bývalý policista.

Znojmo časem změnilo bezpečnostní koncepci. „Město je rozděleno do devíti okrsků, z nichž ve čtyřech se budou strážníci-okrskáři pohybovat po celý den. Pro vyšší akceschopnost dostala Městská policie moderní vybavení. Strážníci v terénu mají k dispozici tablety k dokumentování případů s online přístupem do evidence obyvatel, registru řidičů, registru vozidel a registru kradených aut," přiblížil již dříve starosta Znojma a velitel strážníků Vlastimil Gabrhel.