Dramatičnost rekonstruované bitvy má stát zejména na akčních projekcích, které spolu s vojáky v dobových uniformách vtáhnou diváky přímo do děje. „Samotná budova hraje při videomappingu zásadní roli. Když například nějaký z vojáků vystřelí dělovou kouli, ve zdi kláštera se objeví díra," vysvětlila Fialová.

Nebude chybět ozvučení ani mluvené slovo. Aktéři se však nebudou pohybovat pouze před klášterem, ale využijí i vnitřní prostory budovy. „Je to unikátní počin v tom, že v České republice ještě nikdy nebyla zakomponovaná živá bitva společně s těmito videoprojekcemi," uzavřela organizátorka, která očekává účast okolo tisíce diváků.

Na akci se bude podílet i samotné Znojmo. „Zajišťujeme například potravu a podestýlku pro koně. U zvířat i aktéru bitvy dbáme rovněž na pitný režim," komentoval místostarosta Znojma Jan Grois.

Program rekonstrukce napoleonské bitvy z roku 1809 se ve Znojmě a Dobšicích uskuteční 8. a 9. července. Organizátoři počítají s účastí řady vojáků v uniformách z období napoleonských válek, reprezentujících armády Francie, Rakouska a Ruska.

KLÁRA TESAŘOVÁ