Klíčovou výhodou je její poloha u hlavní silnice na okraji obce a zároveň moderní zázemí. „Z dosavadní základny rozhodně nebyla optimální trasa pro výjezd sanitního vozidla. Vedla úzkou ulicí kolem základní školy. Pozice nové základny je určitě posunem k lepšímu,“ ocenila ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Jádrem budovy je nově garážové stání, které je obklopeno technickými prostory a místnostmi pro personál. „Jsou sestaveny tak, aby vznikly logické a krátké prostorové vazby. Ty zaručí rychlý přesun posádky do sanitky a také oddělený pohyb osob a čistého a použitého materiálu. Jedná se sice o malou základnu, ale strategicky důležitou. Například s ohledem na blízkost Vranovské přehrady a přilehlého regionu, který se zejména v létě stává oblíbeným cílem návštěvníků,“ dodala Albrechtová.

Testování v Hatích. Ilustrační foto.
Novinka: V Hatích se lidé už otestují i PCR metodou

Na stavbě se pracovalo rok, od loňského dubna. Stála přibližně 22 milionů korun. „Díky moderní základně budou zdravotníci na mimořádné situace lépe připraveni, a pacientům tak budou zase o něco blíže,“ vyzdvihl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Znojemští strážníci kontrolovali mladistvé v parcích i u dětských hřišť. Pomohou jim pracovníci sociálního odboru.
Na jihu Moravy je málo policistů. Přidejte se, zvou i ve Znojmě

Na výjezdové základně bude v nepřetržitém provozu sloužit jedna zdravotnická posádka o dvou členech. Pro nepřetržitý chod je nezbytných celkem deset zdravotníků. Záchranářům tam budou sloužit dva pokoje, pobytová místnost, na niž navazuje pracovna, kterou lze využít i jako lékařský pokoj pro posádku rychlé pomoci. „Z technického pohledu je zřejmě nejvýznamnějším přínosem garážové stání a dezinfekční box, které vedle zvýšení pracovního komfortu přináší i nemalé finanční úspory,“ vysvětlil technický náměstek jihomoravských záchranářů Pavel Chvalina.

Garážové stání poskytne místo pro jednu zásahovou a jednu záložní sanitku. Je navržené tak, aby byl kolem něj dostatečný prostor pro vystěhování nosítek ze sanitky. Za ním se nachází klimatizovaný sklad zdravotnického materiálu a samostatný sklad na špinavé prádlo a infekční odpad.

Starosta Božic Karel Hala (na snímku) před základní školou
Důležité je nepřijít o tradice a kolorit vesnice, říká starosta Božic Hala

Záchranná služba dosud sídlila v prostorách pronajatých od obce. „Ty ale dlouhodobě nevyhovovaly potřebám zdravotníků. Chyběla třeba možnost garážování a temperování aut, problém byla i dezinfekce nosítek a vnitřních prostor vozů, zejména v zimě,“ připomněl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

Na místě dříve stála prodejna, obec Šumná ji Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje nabídla k odkoupení a následné rekonstrukci. Tu zajistila společnost z Moravských Budějovic.