V Šumné na Znojemsku budou lidé chodit do z gruntu nově postaveného kostela. Kdy to bude, to však nikdo nedokáže odhadnout. Na stavbu totiž chybí ještě zhruba milion a farář Marek Dunda se snaží peníze získat i z finanční sbírky.

„Hotový je suterén kostela včetně klenby v presbytáři a kostel má i okna. Lidé mohou stále na stavbu kostela přispívat do kasičky umístěné ve štítarském kostele. Oslovíme i různé firmy, aby nám finančně pomohly,“ uvedl Dunda.

První bohoslužba


I když je kostel teprve rozestavěný, na začátku září se v něm u příležitosti posvícení v Šumné konala historicky první mše svatá. Při bohoslužbě byl kostel tak zaplněný, že někteří hosté museli stát venku.

„Chtěli bychom udělat ještě jednu mši na Štědrý den, a pokud se najdou sponzoři, mohl by být kostel za rok o posvícení požehnán,“ sdělil Dunda.

Na stavbu kostela přispěl i Jihomoravský kraj. „Loni jsme schválili dotaci římskokatolické farnosti ve Vranově nad Dyjí jeden milion korun. Letos jsme poskytli částku ve výši sto tisíc korun,“ řekl mluvčí kraje Jiří Klement. Stavba nového kostela v Šumné je raritou, na dalších místech regionu jsou ovšem v plném proudu i opravy. Padesát let starou fasádu kostela opravují v Hodonicích.

„Máme omítnutou část budovy a teď se bude dávat světlá fasáda, aby odpovídala historickému stylu kostela. Připravujeme také oplechování u věžiček a do konce roku chceme mít omítnutou část kostela komplet hotovou,“ popsal práce starosta Hodonic František Houšť.

Dotace z kraje


Na tuto akci získala farnost dotace z kraje a přispěla i obec ze svého rozpočtu. „V současné době máme k dispozici na opravy zhruba jeden milion sto tisíc korun. Celková oprava však bude stát dva miliony. Proto budeme žádat o další dotace, abychom měli kostel kompletně zrekonstruovaný v průběhu příštího roku,“ upřesnil své přání Houšť.

Novou střechou kaple svatého Floriána se mohou pochlubit i v Kuchařovicích. „Střecha je kompletně nová, pouze zbývá dodělat část u sakristie. Stavíme nové náměstíčko a ke kostelu u sakristie se nemohli řemeslníci dostat s lešením. Je to ale otázka maximálně dvou dnů práce a kostel bude hotový,“ sdělil starosta Lubomír Mlejnek. Nové náměstíčko chtějí slavnostně otevřít osmadvacátého října.