Fotbalový klub argumentuje, že potřebuje ještě nějaký čas. „Čekali jsme na červenec, protože zvýšený odběr energie při zapnutí světel musíme hlásit dlouho dopředu. Nyní domluvíme s firmou termín, kdy bychom nezbytnou zkoušku provedli," sdělil manažer I. SC Znojmo Michal Bělák. Naznačil přitom, že vedení klubu v době letní přestávky zaměstnávalo také shánění posil před novou sezonou.

Světla je podle Bělákových slov potřeba vyzkoušet v čase, kdy se běžně hrávají zápasy. „Zástupci firmy nám vysvětlovali, že nejlepší je udělat zkoušku třeba při nějaké sportovní akci, aby si i hráči mohli vyzkoušet, jak umělé osvětlení mění orientaci na hřišti a podobně. Na stadionu totiž mohou při rozsvícených reflektorech vznikat v některých místech stíny, na které hráči nejsou zvyklí," uvedl Bělák.

Podle zastupitele Jiřího Kacetla ovšem trvá čekání již příliš dlouho. „Předpokládal jsem, že nutné technické záležitosti a zkoušky po postavení stožárů zaberou tak měsíc. Ony ale nad městem trčí a do panoramatu ze všech stran zasahují už prakticky třetí měsíc, a to je na pováženou," argumentoval Kacetl.

Celá věc by prý měla zajímat městské úředníky. „Je načase, aby úřad začal jednat. Ideálně památkový odbor, který podmínku sklápěcích stožárů stanovil. Kdyby podobně jednal nějaký soukromník, už by nejspíš bylo zle, ale v tomto případě jsou úředníci systémově podjatí, protože zákon umožňuje, aby byli součástí stejného úřadu jako samospráva města," uvažoval zastupitel.

Manažer Bělák ujišťoval, že klub se povinnostem vyhýbat nehodlá. „Pokud takové závazné rozhodnutí existuje, pak se mu samozřejmě podřídíme a stožáry budeme zveddat jen na zápasy," konstatoval Bělák.

Stále postavených stožárů si všímá i místostarosta Ludvík Hekrle. „Vidím je všechny čtyři každý den, když chodím do práce. Co se s nimi bude dít, bude jedna z mých otázek na pondělní poradě vedení města," uvedl Hekrle.

Mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková potvrdila, že město klubu jeho povinnosti připomene. „Od klubu máme informace, že ještě řeší technické věci okolo osvětlení, a světla proto zatím nebyla sklopena. Jakmile ale tyto záležitosti budou vyřešené, určitě vyzveme klub, aby světla sklápěl," sdělila mluvčí.

Dělníci stožáry postavili a vystrojili v polovině dubna. Poté je postupně zdvihli a od května zůstávají prakticky nepřetržitě postavené.