„Na pravém břehu řeky Dyje bylo dřív koryto neboli úžina, přes kterou se voda rozlila přes pole a neohrožovala rodinné domky. Teď je ale povrch navýšený a voda by šla přímo na nás,“ řekl jeden z místních lidí Jan Raušer. „Místo, kde dřív byly louky a pole, se teď zaváží odpadem, jako je asfalt a na něm je položená ornice. Nechápu, jak může někdo na pole navážet takový odpad,“ dodal.

U řeky objevili skládku

Jeden z obyvatelů, který si navážky všiml, je i pan Karel Caesar. „Podle mě je to černá skládka, zajímalo by mě, kdo takto navyšuje břeh a tím ohrožuje obyvatele v případně povodní,“ sdělil Caesar. „Nejhorší je, že po povodních tu ještě nikdo nebagroval koryto. Jsou tu nánosy písku, nepořádku, polámané stromy a zatím se nic neděje,“ řekl.

Pole na pravém břehu řeky Dyje v Tasovicích patří místnímu podnikateli. „Hlínu a ornici tam navážím. Na místě vznikla po povodních obrovská jáma a po dohodě s představiteli města jsem dostal svolení místo zasypat,“ potvrdil Jindřich Prekop. „O tom, že se tam naváží odpad ale nic nevím,“ poznamenal.

Majitel nic neví

Po upozornění Deníku, že se v blízkosti řeky Dyje nachází skládka, se na místo ihned rozjeli zástupci Povodí Moravy a odboru životního prostřední Městského úřadu ve Znojmě. „Lokalita navyšování pozemku se nachází zhruba třicet metrů od řeky. Pokud je zde ukládán odpad, pak samozřejmě může dojít i k negativnímu ovlivnění toku z hlediska jakosti,“ poznamenal mluvčí Povodí Moravy David Fína. Zároveň ale potvrdil, že břehy kolem Tasovic se budou ještě letos rekultivovat. „Budeme provádět údržbu a čištění břehů, včetně břehových porostů,“ informoval.

Situaci začali řešit i pracovníci odboru životního prostředí. „V žádném případě by tento druh materiálu neměl sloužit k ničemu jinému než k recyklaci. Budeme muset vyhrábnout sondu, abychom zjistili, co se na místě naváželo,“ sdělil vedoucí odboru Jaromír Míčka.

Skládku prošetří odborníci

O černé skládce nevěděl ani starosta obce. „S majiteli pozemku jsem mluvil jen o zahrabání místa ornicí. Po povodních tam byla velká prohlubeň,“ řekl Josef Sabáček. Kromě tohoto prostoru se odpad nachází i na začátku mostu u řeky Dyje. Tato skládka je tu ale legálně. „Jedná se o dočasnou skládku. Odpad se navážel, když se dělala rekonstrukce kanalizace. Firma Strabag by odpad měla už koncem tohoto týdne odvážet k recyklaci,“ dodal.