Na pódiu se mezitím připravují Vacenovští muzikanti a po sále pobíhá na třicet krojovaných dětí. „Vyrůstá nám omladina, a to je moc dobře," libuje si organizátor Jan Vašina ze Sokola Tasovice.

Letos obléklo kroj pětadvacet párů, stárkem je David Tichý z Hodonic a stárkou Alena Ondrová z Tasovic. „Hody jsou tasovické, ale vzhledem k tomu, že nemáme sál, využíváme hodonický. Koneckonců, před lety jej naše vesnice společně stavěly. Krojovaná mládež je také z obou vsí," usmívá se Vašina.

Stárek začíná řadit mládež a za doprovodu muzikantů pak všichni vchází do sálu. Zvědavým přihlížejícím pak předvádí pečlivě připravený nástup, úvodní zdravici a nechybí ani dětské tanečky. Malí aktéři si svou velkou chvíli evidentně užívají a nic nedbají na spadlý věneček nebo uvolněné pentle. „Ukaž, já ti to hned připnu," neskrývá nervozitu maminka jednoho z tanečníků.

I přes uplakané počasí se početná skupina i s doprovodem vypraví před kulturní dům. „V předpovědi slibovali, že v deset hodin přestane pršet. Co na tom, když v jedenáct má znovu začít," zlobí se František Šimík a otírá si dešťové kapky z objektivu fotoaparátu.

Všude kolem je slyšet šustění igelitu. „Rychle, dejte si pláštěnky, ať se nezničí kroje," vybízí jedna z přihlížejících žen dívky, a po chvíli zmizí naškrobené rukávce a pestrobarevné výšivky v průsvitných „pytlích". „Mami, kde mám rukavice a pelerínu?" shání se po pomocnících proti vlezlé zimě copatá dívenka.

Muzikanti zachumlaní do kabátů a kapucí vyhrávají a první páry se pustí do tance. Děti lelkují kolem a ženy nabízejí všem výborné koláčky. „Až se zastavíte u nás, dostanete další, a také něco na zahřátí," slibuje usměvavá brunetka.

Nový starosta Hodonic Pavel Houšť slavnostně předává hodové právo stárkovi Davidu Tichému, což vyvolá mezi chasou opravdové nadšení. Chasa se řadí do průvodu, který doprovází hnědák zapřažený do slavnostně vyzdobeného vozu. „Naplánovanou trasu dodržíme, jen trošku zrychlíme, abyste byli déle v teple a mohli si odpočinout. Čeká nás dlouhá cesta a dávejte si pozor hlavně na tvrdý alkohol," nabádá rozjařenou mládež Vašina.