„Není to však pravidlem. Investor se vždy zaprvé dívá na cenu. Takže aby ušetřil, nechá si často postavit domek bez garáže. No a po dvou letech nás žádá, abychom ji přistavili," uvedl majitel znojemské stavební firmy Jiří Jelínek.

Dodal, že samostatné garáže se dnes prakticky nestaví. „Je to plýtvání stavebními místy," konstatoval Jelínek.

Jeho slova potvrzuje mluvčí Znojma Renáta Bártová.

„Žádosti o stavební povolení na samostatné garáže, umístěné různě v prolukách na území Znojma nebo v okolí, nebo pro řadové garáže se na stavebním úřadě již prakticky neobjevují. Nové garáže se v posledních letech povolují z devadesáti procent současně s novostavbami rodinných nebo bytových domů. Ostatní jako přístavby rodinných domů nebo různých nebytových objektů," přiblížila mluvčí.

Naposledy úřad povolil před dvěma roky stavbu osmatřiceti garáží ve vnitrobloku v ulici Vídeňská.

Zájem o samostatné garáže z řad řidičů přitom stále je. Například Jan Jedlička marně sháněl garáž ve Znojmě dlouhé měsíce.

„Nechtěl jsem garáž koupit, jen pronajmout. Ani na webových stránkách realitních kanceláří, ani v inzertních speciálech jsem žádnou nabídku nenašel. Vylepoval jsem i svůj zájem o garáž na nástěnkách v obchodech. Ani to nepomohlo. Nakonec jsem to vzdal. Nyní už garáž mám v domě, kde bydlíme," svěřil se Jedlička.

Za 100 až 140 tisíc

Podle majitele První Znojemské realitní kanceláře Zdeňka Bodanského se lidé o samostatné garáže poměrně často zajímají.

„Aktuálně sice v nabídce žádnou nemáme, ale zájem skutečně je. O garáž obvykle nestojí lidé, kteří mají auto v hodnotě třiceti tisíc. Ceny garáží se pak podle lokality a její kvality pohybují od sta do sto čtyřiceti tisíc korun," přiblížil Bodanský.

Jak dodal, zájem o garáže ovlivňuje i pohodlí řidičů. „Jsou mnohdy líní někam pro auto chodit a odemykat vrata. Auto by nejraději měl každý přímo před domem," dodal Bodanský.

Ve Znojmě lemují řadové garáže například vstup z ulice Hradišťská do Gránického údolí, v sousedství centrálního hřbitova nebo na Soudním vrchu. Obyvatelé Pražské ulice pak mohou pamatovat mobilní řadové garáže, které kdysi město kvůli výstavbě dalších panelových domů v sousedství budovy bývalého Telecomu přemístilo k Přímětickému mostu.

Kvalitní karosérie aut si dnes nevynucují garážování. „Míval jsem kdysi garáž, ale to bylo dědictví, které jsem vůbec nevyužil. Nejsem domácí kutil, takže garáž sloužila jen jako skladiště nepotřebných věcí. Nakonec jsem se naštval, vše vyhodil a garáž prodal. Dnes své auto parkuji venku," svěřil se Petr Mostecký.

Podle informací Znojemského deníku se někteří vlastníci garáží v minulosti rozhodli použít garáž jako základ pro stavbu rodinného domu.

„Podobnou stavbu najdeme například v ulici Na Návrší. Jde o architektonicky velmi podivný objekt, nicméně, úřad jeho stavbu kupodivu povolil," nastínil znojemský zastupitel Jiří Kacetl.