První pokus hodnotí Adámek jako úspěšný. „Za dva víkendy obešli dobrovolníci tři lvovské farnosti. Začali po šestém lednu, jejich Vánocích. Další víkend jsem se k nim připojil, naučil jsem se aspoň první sloku jejich tříkrálové koledy a chodil s nimi," vzpomíná Adámek.

Lidé byli podle jeho zkušenosti štědří. „Překvapilo mně, že lidé do kasiček házeli sto nebo dvě stě hřiven, žádné drobné, když si vezmete, že průměrná měsíční mzda činí kolem tři a půl tisíce hřiven. Proto i výtěžek sedmnáct tisíc čtyři sta hřiven je velmi slušný, významnější, než by ukazoval prostý přepočet, tedy nějakých šestnáct a půl tisíce korun," říká Adámek.

Ředitel odhaduje, že do lvovských ulic se koledníci vrátí i napřesrok. „Pokud vím, pověřil tamní biskup otce Andreje, šéfa lvovské Charity, aby sbírku představil i v dalších částech diecéze. Našim partnerům předáváme zkušenosti, poučili jsme je, že sbírka musí být velmi transparentní a jsme připraveni poskytnout zaškolení koordinátorovi sbírky, až ho vyberou," dodává Adámek.

Znojemská Charita s tou lvovskou spolupracuje řadu let. „Inspiraci tříkrálovou sbírkou jsme jim nabídli, když jsme viděli, že na protézy pro vojáky zraněné na východě země pořádají ohromné sbírky víček. Vyspělejší forma sbírky jim pomůže podpořit různé projekty. V pomoci například v podpoře operací dětí nebo s rozšíření loni otevřené pekárny v Zoločivi, budeme pokračovat i my. Znovu bychom chtěli pomoci i Charitě v Kramatorsku na východě Ukrajiny," dodává ředitel Adámek.