„Vláček začne jezdit od prvního května pětkrát týdně po okruhu trvajícím pětaosmdesát minut od Louckého kláštera až po Masarykovo náměstí a autobusové a vlakové nádraží. Velmi oblíbený turistický prostředek od letoška provozuje nový dopravce Znojemská dopravní společnost. Ta na okruh nasadí zbrusu novou soupravu,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Renáta Bártová.

Nový vláček dostane na zavedeném okruhu i jednu novou zastávku. Dosud stavěl před pivovarem, nyní má zajíždět až na prostranství u rotundy Panny Marie a sv. Kateřiny. „Chtěli jsme především mimoznojemským návštěvníkům ukázat také tuto část města, znojemský hrad a jedinečný výhled na údolí Dyje, který se odtud otevírá,“ doplnila Bártová.

Novou zastávku nebude vláček využívat po silnějších deštích a v době chystaných prací na statickém zajištění schodiště k rotundě. „Do okruhu ji letos zařazujeme na zkoušku, po sezoně vyhodnotíme zkušenosti a rozhodneme o dalším postupu,“ dodala Bártová.

Dopravce pro turistický vláček chystá dvě nové soupravy. „První nasadíme od května, protože vláček, který připravujeme jako naši hlavní soupravu, ještě prochází u výrobce úpravami vybavení podle našich požadavků. Návštěvníky začne vozit od poloviny léta,“ řekl ředitel dopravní společnosti Petr Chadim.

Nový vláček bude větší a silnější než jeho předchůdce. „Kvůli strmému stoupání na takzvaném Tremperku jsme museli pořídit nejsilnější stroj ve své kategorii. Zjistili jsme, že v horní zatáčce stoupání dosahuje osmnácti procent, což je mimořádné číslo. Výkon nové soupravy tomu musí s bezpečnou rezervou odpovídat,“ vysvětlil Chadim.

Nový vůz bude mít kapacitu čtyřiašedesát míst. „Víme, že se stávalo, že lidé zůstávali stát na zastávkách, protože vláček byl již plný. Nyní bude kapacita vláčku již dostatečná. Souprava, kterou pro nás právě výrobce upravuje, bude mít průhledný strop a plně stažitelná okna, aby cestující měli dobrý výhled například při cestě podél Dyje na panorama historické části Znojma na druhé straně řeky,“ doplnil ředitel.

Znojemský turistický vláček bude jezdit od května do konce září. „Pojede od plovárny v Louce podél řeky a přehrady ke kostelu sv. Mikuláše a poté k rotundě a muzeu v ulici Přemyslovců. Odtud okruh pokračuje k Městským lázním, na Mariánské a Masarykovo náměstí a přes nádraží zpět k plovárně. Na první jízdu souprava vyjede vždy v devět ráno a na poslední v půl páté odpoledne, " popsala trasu mluvčí Bártová. Jízdné pro dospělého bude letos padesát korun, pro děti a osoby s nárokem na obvyklé slevy třicet korun.

Letní turistický vláček bude o prázdninách opět jezdit i ve Vranově nad Dyjí, kde ho bude provozovat společnost ČAS-service, která do loňského roku obstarávala i vyhlídkové jízdy ve Znojmě.

„S firmou jsme dohodnuti na pokračování provozu obdobným způsobem jako v minulých letech. Vláček bude jezdit v době letních prázdnin po zavedené trase mezi vranovským zámkem a hrází přehrady. Nebude ale už zajíždět na náměstí, protože se tam kvůli zvýšeným obrubníkům již nemůže otáčet,“ sdělil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.