„Od pondělí nabízíme například registrování nových čtenářů na pobočce Loucká zdarma, knihovnice také uspořádají čtení s dětmi nebo kurzy práce na počítači," přiblížila ředitelka znojemské knihovny Věra Mašková.

Jak doplnila, zájemci se mohou těšit také na úterní přednášku Jiřího Jiljíka, který je novinářem, spisovatelem a folkloristou. „Pořad je nazvaný Žírtkovské čarování a přinese příběhy kopanických žen s mimořádnými magickými schopnostmi. Příchozí se seznámí s lidovou magií v Bílých Karpatech a nahlédnou do skutečného života žítkovských žen," řekla Mašková.

Ve čtvrtek zažije znojemská knihovna nonstop čtení středoškolských studentů.

V Moravském Krumlově si již v pondělí odpoledne připomenou Karla Havlíčka Borovského, o kterém pohovoří Eva Kopčilová. „Na úterý jsme naplánovaly den otevřených dveří, který hodláme návštěvníkům zpříjemnit prominutím registračních, upomínacích a rezervačních poplatků," slíbily na knihovnice na webu krumlovské knihovny.

Ve středu se mohou děti ź Krumlova a okolí těšit na autorské čtení spisovatele a ilustrátora Jana Opatřila, který nabídne čtenářům ukázky ze svých knih věnovaných kapříku Metlíkovi.

Do Týdne knihoven se zapojí také v Jevišovicích i dalších obcích regionu.

Své brány otevře i knihovna Jihomoravského muzea ve Znojmě. „Pro milovníky historie zaměstnanci muzea připraví ukázku publikací a knih s válečnou a legionářskou tematikou," uvedl Ivo Žák, který má v muzeu na starosti propagaci.

Tuto celostátní akci vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků a letos se bude konat již po osmnácté.