Své první hosty by konopná farma měla přivítat již za několik týdnů. „Původně jsme chtěli tento projekt vyzkoušet na jiných místech, ale potřebovali jsme prostor, kde by fungovala sušárna. Vranč nám pro pěstování konopí bez složky THC přišel jako ideální místo. Je totiž v rekreační lokalitě, a proto jsme se rozhodli vybudovat zde první samostatnou konopnou farmu," uvedl jeden ze zakladatelů farmy Rostislav Málek.

U farmy by podnikatelé chtěli pěstovat konopí na rozloze asi dvou a půl hektaru. „Plánujeme zde na jednom pozemku také konopný labyrint, ve kterém lidé mohou procházet. Nyní chystáme stánek ve tvaru jamajské lodi s občerstvením. Navezeme sem i mořský písek, který v minulých letech sloužil jako materiál pro stavění soch z písku," naznačil Málek.

Konopná farma by měla nabídnout zábavu i poučení pro dospělé i děti. „Pro ty nejmenší plánujeme dětské hřiště s pískovištěm, a také malý zookoutek. Budou zde třeba kozy, ovečky a chceme koupit i klokana. Takže když sem přijde rodina s dětmi, mohou u nás posedět, dát si cigáro či bramborák, ale také nabídneme konopné výrobky či pivo," vypočetl budoucí farmář.

Vrch květiny, herba, nebude obsahovat složku THC. „Má rozličné využití. Z herby se dělají především léky, potraviny a další výrobky, stonek se pak po úpravě dá použít ve stavebnictví nebo na výrobu lan či látek. Problém bude se sklízením. V Evropě jsou asi jen tři kombajny, takže budeme dělat brigády a rostliny sklízet ručně. Herbu pak budeme pro další použití u nás sušit," řekl Málek.

Nevšední podnikatelský záměr vítá bítovský starosta René Jelínek. „Sice o tom zatím vím jen z doslechu, ale rozhodně vítám každý nový projekt, který může na Bítovsko přivést další turisty. Konopná farma je zajímavý nápad. Hrad Bítov navštíví za sezonu šedesát tisíc lidí a farma může být dalším zpestřením," konstatoval Jelínek s tím, že se žádné spolupráci s podnikateli na Bítovsku obec nevyhýbá.

„Pokud se konopí nezneužívá, pak si zaslouží propagaci. Sám například používám konopnou mast," dodal starosta Jelínek.

Novinku v oblasti turistiky vítá také kastelán hradu Bítov Jan Binder. „O konopné farmě zatím vím jen z doslechu. Sice je to určitá konkurence pro ostatní podnikatele z branže, ale na druhou stranu může farma přilákat další nové turisty na Bítov. Obdobně například fungovaly sochy z písku, které jsme před hradem v minulých letech měli," sdělil Binder.

Na konopnou farmu se těší například Pavel Mrázek. „Na Bítov občas s rodinou zajedeme. Známe jak rekreační oblast Horka, tak Rumburak a hrad Bítov. Konopná farma, pokud vím, vzniká vlastně při cestě na hrad, takže se tam rádi třeba už letos podíváme," uzavřel Mrázek.