„Je to lokalita asi dva kilometry za vsí, řekněme samota. V dobách státního statku tam bývaly vepříny a možná tři nebo čtyři domy. To všechno ale ještě za statku zaniklo," vzpomínal starosta.

Jak dodal, budovy jsou už zbořené, na pozemcích zbylo pár cihel a nějaký ten nepořádek. „Občas se na to místo někdo přijde na obec zeptat, ale zda existují nějací vážní zájemci, netuším. Z hlediska obce mohu říct jen tolik, že současný územní plán nebrání prakticky žádnému využití, v případě potřeby bychom se nebránili ani jednáním o změně územního plánu," dodal starosta.

Pozemky nyní pode údajů v katastru nemovitostí patří soukromým vlastníkům z Brna. „Areál někdejšího statku by mohl využít především některý farmář. Jeho část by také mohla sloužit k výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů a farma by se tak sama zásobovala třeba ze solárních panelů. Pozemky, jejichž část je určena pro výrobu, však mohou zaujmout také investory z oblasti průmyslu," naznačil možný okruh případných kupců předseda představenstva realitní kanceláře, která prodej zajišťuje, Václav Salač.

Statek by se podle něj mohl proměnit také v centrum hiporehabilitace nebo biofarmu. „Díky tomu, že se pozemky nacházejí v klidném, rovinatém místě, jsou pro zřízení ekofarmy ideální. V rozsáhlém areálu by se mohly vystavět jak ubytovací prostory pro pacienty, tak i stáje pro koně. Navíc i při této variantě je možné pěstovat tu zároveň bioprodukty," uvažoval Salač.