Nevítaný ojedinělý záznam do epidemiologické statistiky zasáhl znojemskou střední zdravotnickou školu. Jak zjistil Znojemský deník Rovnost, jedna z jejích zaměstnankyň onemocněla otevřenou tuberkulózou.

Personál a studenti školy prochází vyšetřeními, podle hygieniků je riziko nákazy velmi malé. „Případ otevřené tuberkulózy jsme zaznamenali. Pacientka prošla znojemskou nemocnicí, nyní se léčí na k tomu určeném pracovišti," sdělil mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Pacientka podle jeho slov v nemocnici pobyla velmi krátce. „U těchto případů, a mohu říci, že na Znojemsku jsou velmi ojedinělé, pacienta bezprostředně po zjištění nákazy předáváme na příslušné uzavřené pracoviště," dodal Jajtner.

Mluvčí krajského úřadu Jiří Klement potvrdil, že tuberkulóza se vyskytla na znojemské zdravotnické škole. „Škola informovala o výskytu otevřené tuberkulózy u jedné osoby bezprostředně po zjištění této nemoci. Celou záležitostí se zabývá krajská hygienická stanice. Ta nařídila pouze prohlídky lidí, kteří s infikovanou osobou přišli do styku. Žádná zvláštní opatření škola přijímat nemusí," sdělil Klement.

Ředitel školy Karel Pigl se k záležitosti odmítl Deníku vyjádřit s tím, že mu zákon nedovoluje vyjadřovat se k čemukoliv, co souvisí se zdravotním stavem zaměstnanců a studentů školy.

Vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Renata Vaverková zdůraznila, že riziko přenosu a šíření nemoci ve škole bylo velmi malé. „Tuberkulóza se sice přenáší vzduchem, ale není to tak snadné jako třeba u chřipky či respiračních onemocnění v zimě. Je zapotřebí dlouhého a intenzivního kontaktu. Riziko je proto vyšší zejména u nejbližších a ti jsou po zjištění nemoci u pacienta automaticky pod lékařským dohledem ," uvedla Vaverková. Hygienici pak určí, koho pošlou na příslušná vyšetření.

Na pracovištích nebo ve školách pak odborníci zvažují míru rizika nákazy a okruh těchto vyšetřovaných stanovují vždy širší, aby jim nějaký člověk potenciálně ohrožený kontaktem s nákazou neunikl. „V tomto případě pro nás vyšetření obstarává plicní oddělení znojemské nemocnice a potrvají ještě týden či dva. Vzhledem k délce inkubační doby tuberkulózy nehrozí nebezpečí z prodlení," konstatovala Vaverková.

Výsledky rentgenu plic znají lékaři prakticky ihned, tuberkulinový test kůže lze vyhodnotit po několika dnech. „Mezi lidmi, kteří nyní prochází vyšetřeními, není žádná panika.  Jen rodina jednoho z kontaktů se chtěla nechat vyšetřit celá, i když nebyla v žádném styku s původní pacientkou. Vysvětlili jsme jim, že to není v žádném případě potřeba," podotkla Vaverková.

Hygienici nestanovili pro personál a studenty školy žádná omezení. „Mohou volně chodit do společnosti, věnovat se své práci a studiu, nebyl důvod omezovat například ani praxi v nemocnici. Ve školách jsme už několik podobných případů v posledních letech měli, jednou i ve školce. Vyšetřili jsme stovky lidí a až na jednu výjimku k přenosu nemoci nedošlo," dodala hygienička.

Tuberkulóza se šíří omezeně i proto, že jde o nemoc, která zasahuje především lidi oslabené. Jde o nemoc spojenou především se strádáním, s nedostatečnou výživou.

V kraji letos hygienici zaznamenali osmatřicet případů otevřené tuberkulózy.