Prezident festivalu Jiří Ludvík vyzdvihl zejména scénické provedení Händelova oratoria Saul, jehož vedením festival v závěru uplynulého týdne vyvrcholil. „Úspěch Saula i dalších produkcí nás posunul o několik příček výš v úrovni a prestiži. Už to není jen akce na jižní Moravě, letos přijely stovky lidí z celé republiky, ale i ze zahraničí, “ řekl Ludík.

Jak dodal, tři desítky koncertů a další akcí festivalu navštívilo přes patnáct tisíc posluchačů. Premiéru a dvě reprízy Saula navštívily dvě tisícovky návštěvníků.

Ilustrační foto
Přijel oznámit konflikt na policii. Jenže řídil opilý

Spokojený byl i pěvec Adam Plachetka, představitel titulní role v oratoriu. „Saul se povedl naprosto výjimečně. Ve světě se nehraje příliš často, proto je to do programu festivalu klasické hudby podle mého názoru skvělé číslo. Dílo je dramatické, ale i duchovní, připravovala ho skvělá parta profesionálů,“ hodnotil Plachetka.

Úspěšné byly i tři dobročinné koncerty, které letos festival připravil. Benefice pro louckou jízdárnu a pro uherčický zámek vynesly po třiceti tisících korun. „Koncert pro Nadaci na podporu transplantace kostí dřeně vynesl díky podpoře sponzora, který si přeje zůstat v anonymitě, vynesl šedesát tisíc korun,“ uvedla Iveta Hlobilová z kampaně Znojemsko na dřeň.