To už máte burčák? Na takovou otázku se už nyní připravují vinaři na jihu Moravy. Oblíbený nápoj, který mají lidé spojený s chladnějším koncem léta, bude letos kvůli teplému a suchému počasí k ochutnání už v polovině prázdnin.
Redakci Deníku Rovnost uspíšenou sklizeň hroznů potvrdila řada vinařů a firem. „Je to všude stejné. Předpokládám, že v polovině září, kdy je ve Znojmě historické vinobraní, budeme už za půlkou sběru hroznů, možná ve dvou třetinách. Ale hostům vinobraní náš burčák určitě i letos nabídneme,“ řekl například vedoucí vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.
Z odrůdy Solaris budou mít burčák v rodinném Vinařství Elišky Čeperové a Pavla Matouše v Olbramovicích. „Ten první podle mých odhadů bude kolem pátého srpna, pokud do vinic vyrazíme sbírat hned prvního. Obvykle sbíráme až kolem dvacátého,“ přiblížil vinař Matouš.
O něco později bude sbírat hrozny na burčák Petr Marada z Vinařství Marada v Mikulčicích. „Kdy burčák bude, je zatím těžké soudit. Teď se zase trochu ochladilo, ale počítám, že burčák bude už kolem 20. srpna, tedy asi o čtrnáct dnů dřív,“ přiblížil Marada s tím, že všechno víno u nich bude zralé už v září.
„Pokud budou nějaké slavností vinobraní v říjnu, tak je docela možné, že už burčák nebude. Maximálně pokud by se dělal z velmi pozdních odrůd, ale ty do burčáku nikdo nechce dávat,“ dodal.
Na letošní první burčák si už dělá zálusk i Lukáš Báča z Brna. „Po roce se na něj moc těším. Člověku to vždy pomůže přivyknout na podzimní pokles teplot. I když, jak to tak slyším, letos se bude prodávat možná ještě v pěkném horku,“ svěřil se.
Nad faktem, že se burčák bude prodávat už v polovině prázdnin, se zamýšlí prodejce vína a majitel vinoték Vínovín v Brně a ve Znojmě Petr Fila. „Burčák budeme prodávat už druhého srpna. Je to poprvé za patnáct let, kdy se obchodu s vínem věnuji,“ konstatoval Fila.
Podle zkušeného obchodníka to může být problém. „Burčák je spojený s podzimem. Pokud se tedy na trhu objeví takto brzo a v teple, lidé na těžký sladký nápoj mohou mít menší chuť než v chladnějších podzimních dnech,“ myslí si Fila. Burčák u něj bude na prodej za osmasedmdesát korun za litr.
O něco levněji pořídí zákazníci burčák třeba v Mikulově. „Cena bude jako loni, tedy do devětašedesáti korun za litr, ale přizpůsobíme se konkurenci. O slavnosti vinobraní se zákazníci bát nemusí, šťávu si umíme zachladit tak, aby začala kvasit až přímo před slavnostmi,“ sdělil František Šíla z Vinotéky Mikulov.
Na kontrolu burčáku se už chystají také pracovníci Státní potravinářské inspekce. „Jakmile budeme prodej registrovat, půjdeme burčáky kontrolovat,“ vzkázal mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.