Nebývalé komplikace a náklady přinesly kolony ve městě provozovatelům městské hromadné dopravy. Naproti tomu sanitní vozy záchranné služby přijíždí k pacientů včas, zejména díky ohleduplnosti ostatních řidičů.

Poučení se situací v ulicích Znojma vyráží na cesty s předstihem a s pořádnou dávkou trpělivosti, kterou naopak někdy postrádají cestující v autobusech. „Většina z nich zpoždění dopravy chápe, ale někteří si stěžují, jako kdyby nevnímali, co se kolem nich děje. Řidiči s případným zpožděním nic nenadělají, sedí v koloně a posunují se, jak jen to jde," naznačil ředitel společnosti Psota Petr Chadim s tím, že zejména u autobusů MHD jim stouply náklady na pohonné hmoty o dvacet procent.

„Není to vůbec zanedbatelné číslo. Navíc autobusům kvůli častému zastavování a rozjíždění odcházejí spojky. Za poslední dobu sledujeme jejich velké opotřebení a zvýšený počet oprav," dodal Chadim.

Uvažoval také nad tím, zda by od srpna, až skončí první etapa prací, nebylo možné vést dopravu dvěma pruhy. „Pruh je dostatečně široký, aby tam projela auta v obou směrech. Ale necháme se překvapit," vzkázal Chadim.

Šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka potvrdil, že dopravní komplikace potrvají až do října. „Kudy a v jakém režimu auta budou jezdit, není zatím jasné. Vše bude záležet na dohodě s odborem dopravy a dopravními policisty," upřesnil Komůrka a dodal, že současný stav nepovažuje za kolaps, ale řidiči musí počítat s určitým zdržením. „Mohu ale potvrdit, že opravy potrvají do konce října," doplnil Komůrka.

Původně město oznámilo, že práce potrvají do poloviny prázdnin. „Zřejmě měli na mysli jen první část oprav. Mezi řidiči se již delší dobu mluví o tom, že dělníci na mostech budou pracovat až do podzimu. Nedá se nic dělat, musíme to prostě vydržet. Do práce vyjíždím vždy o půlhodinu dřív, abych tam byl včas," naznačil Jaroslav Novotný, který bydlí nedaleko vlakového nádraží.

Podlé lékaře zdravotnické záchranné služby ve Znojmě nejsou naštěstí pacienti zahuštěnou dopravou nijak ohroženi. „Dostat se k pacientovi je nyní obtížnější. Díky řidičům, kteří nás ochotně pouštějí, projedeme Znojmo pod majákem poměrně snadno," vylíčil vedoucí lékař záchranné služby ve Znojmě Arnošt Růžička s tím, že pokud předají pacienta v nemocnici a jedou zpět na základnu, stojí v koloně i déle než pětadvacet minut.

„Výjezd se dá stihnout, dojezdové časy zvládáme a žádný pacient nebyl zatím kvůli dopravě ohrožený na životě," dodal Růžička. Při jízdě městem je podle něho nutné se vybavit velkou dávkou trpělivosti, ohleduplnosti a solidárnosti.

Průtah městem ucpaly na konci března opravy mostu přes železniční trať nedaleko znojemského hřbitova. Tehdy stály dlouhé kolony kamionů a aut od čerpací stanice v Pražské až po Vídeňskou. Kamiony si následně našly cestu přes Kuchařovice, doprava ve Znojmě je však stále velmi zpomalená. Kolony stojí zejména v ranních a odpoledních špičkách a velké křižovatky řídí dopravní policisté.