Okraj obce připojené ke Krumlovu obešli ve středu odpoledne strážníci s hasiči a veterináři. „Informovali o výskytu nákazy a o nutných opatřeních, která budou následovat. Ulice Vodárenská a Vinohradská budou po nutnou dobu označené páskami a přístupné jen pro místní. Bude nutná likvidace nejméně dvou drobných chovů o zhruba sto zvířatech. Rozsah bude zřejmě větší, vše se bude řídit podle dalších rozhodnutí veterinářů," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Jak dodal, radnice lidem předává informace tak, jak je získává od veterinářů. „O situaci jsme informovali na webu a Facebooku. Není důvod k panice, ale je nutné respektovat všechna rozhodnutí odborníků a nařízení veterinární správy. Více budeme vědět po dalším zasedání krizového štábu ve čtvrtek v deset hodin dopoledne," dodal starosta Třetina.

Čtěte také: Návrat ptačí chřipky. Veterináři vybijí nakaženou drůbež, chovy čeká karanténa

Chovatel Pavel Kocanda, u jehož drůbeže veterináři nákazu zjistili, se domníval, že infekce přišla zvenčí. „Myslím, že ji přinesly divoké kachny přilétající na rybník v sousedství," řekl chovatel, který se k celé záležitosti dál nechtěl vyjadřovat.

Situaci sledují i zástupci firmy z Náměště nad Oslavou, která má u Týnského rybníka na okraji Krumlova chov kačen. „S veterinární správou jsme v kontaktu, dostali jsme první informaci o výskytu nákazy a čekáme na další pokyny. V Krumlově máme šlechtitelský chov kačen. Provoz je tam normální, jen nepřijímáme návštěvy a chovy jsou uzavřené pro přístup nepovolaných osob. Dál se zařídíme podle instrukcí nákazové komise a krizového štábu," sdělil jednatel firma Pavel Bílek.

Čtěte také: Ptačí chřipku možná přenesly do chovu v Moravském Krumlově divoké kachny

Ptačí chřipka se na jižní Moravě vyskytla po deseti letech. Jako první veterináři v úterý objevili dvě uhynulé labutě v řece Jihlávce v Ivančicích. „Ročně vyšetříme řádově několik desítek uhynulých ptáků, kteří žijí volně. Tak jsme přišli i na tyto nakažené labutě," informoval ve středu ředitel jihomoravské veterinární správy Jaroslav Salava. „Některá další upřesnění budeme znát odpoledne, kdy zjistíme celý charakter viru. Zatím víme, že je to infekční, vysoce patogenní začínající ptačí chřipka," uvedl Salava. Veterináři podle něj nakaženou drůbež utratí ve čtvrtek, pravděpodobně jim budou asistovat hasiči.

Lidé podle odborníků nákazou ohroženi nejsou. Zjištěný typ viru ptačí chřipky se zatím nikdy v minulosti nepřenesl na člověka, lidé se tedy podle hygieniků nákazy obávat nemusí. „Sledujeme potencionální riziko u lidí, kteří třeba manipulují s uhynulými zvířaty, primárně se ale nebezpečí týká jenom drůbeže," uklidnila ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek.