V minulých letech jí posílali přes sto vakcín a stačilo to, letos se situace změnila. „Většinou jsme si objednali část před chřipkovou epidemií a pak jsme si mohli doobjednat. Teď hrozí, že nedostaneme ani těch sto a nebude možnost získat další,“ postěžovala si. Letos dostane pětaosmdesát očkovacích látek, padesát už má.

Primátorka Brna Markéta Vaňková
Covid připravil Brno o miliardy, město chce v příštím roce omezit investice

Lékařka Blanka Studýnková z Rakvic na Břeclavsku letos objednala do své ordinace o padesát vakcín proti chřipce více než obvykle. Zatím ale nedorazily. Lidé už se po nich shání. „Očekávám, že přijdou do konce týdne. Záruku toho, že očkováni budou, mají ti pacienti, kteří se chodí očkovat dlouhodobě. Kdyby vakcíny došly, už je nemůžu přiobjednat a musela bych zájemce odmítnout,“ oznámila.

Objednávku k očkování proti chřipce podcenila například Alena Kučerová z Brna. „Zatím jsem se po konkrétním termínu nedívala, i když už je potřeba,“ uvědomuje si žena.

Vakcíny:

Jihomoravané mají letos o vakcíny proti chřipce obrovský zájem, hrozí, že jich nebude dost pro všechny.

Lékaři pak upřednostní starší pacienty nebo ty, kteří se chodí očkovat dlouhodobě.

V České republice má být letos k dispozici 850 tisíc dávek vakcín, o třetinu víc než loni.

Podle krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Ivo Procházky může být problém hlavně ve větších městech, jako je například Brno. „Mám specifickou klientelu. Má méně sociálních kontaktů. Nepohybují se ve velkých aglomeracích, nejezdí tolik hromadnou dopravou,“ zmínil lékař z Jedovnic na Blanensku.

Předpokládá, že poptávku uspokojí. „Odebírám do 150 vakcín. V předchozích letech jsem objednal určitý počet a pak jsem poslední měsíc spolu se sestrou obvolával lidi, abychom vakcíny využili,“ přiblížil Procházka.

Jeho rakvická kolegyně Studýnková se podle svých slov setkává i s případy, že si lidé kupují očkovací látky v lékárnách. I tam je však nabídka omezená. „Vakcín jsme měli k dispozici pro letošek v celé síti řádově tisíce. Zájem prudce rostl od konce srpna. Současná skladová zásoba je nulová, přípravek v lékárnách není.,“ konstatoval mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbory Peterové je celkové množství vakcín proti chřipce pro letošní rok vyšší než počet podaných dávek v loňské sezoně. „Mělo by být dodáno 870 tisíc dávek,“ vyčíslila.

MICHAL HRABAL
PETRA ŠEBKOVÁ
TEREZIE SEKÁČOVÁ