Břeclavský pivovar Frankies jako před každými Vánocemi navařil svůj třináctistupňový Chocostrout s vanilkou a kakaem. „Pak máme dvě varianty kyseláčů, co zrály v dubovém sudu. Jeden je se zázvorem a limetkou a druhý s marakujou. Obojí je osmnáctka," řekl Deníku majitel Frankies Štěpán Přikryl.
Ve Velickém Bombarďáku letos uvařili čtyřiadvacetistupňový Imperial Stout (stout je tmavé svrchně kvašené pivo z praženého sladu - pozn. red.). „Už jsme jej měli jednou zhruba před pěti lety. Nyní jsme tento recept zopakovali," zmínil za minipivovar z Velké nad Veličkou Ladislav Lukács.
Kromě tohoto silného speciálu mají v podniku na Hodonínsku navařený dvanáctistupňový medový ležák (spodně kvašené pivo - pozn. red.).
„Do lahví jsme pak stáčeli poslední soudek Vánočního čokoládovokokosového stoutu. Zrál na dubových dřívkách," přiblížil Lukács detaily k sedmnáctistupňovému speciálu.
Ve Znojemském městském pivovaře vaří už od roku 2016 pravidelně adventní Medovou třináctku. „Letos je to už osmá adventní edice a jde tak o náš nejúspěšnější speciál a obrovskou tradici v našem pivovaru. Osobně si Vánoce bez ní nedokážu představit. Letos Medová u nás završuje kolekci osmi speciálů, které bereme jako zpestření nabídky," nastínil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.
Speciál voní po hruškách i skořici
O Adventu chystá Znojemský městský pivovar do nabídky i Zázvorovou APA (svrchně kvašené chmelem aromatizované pivo amerického stylu - pozn. red.) a Luzifera, což je limitovaná edice jejich dvanáctky.
Speciál na Vánoce přichystali i v brněnském pivovaru Harry. Má název Paero. „Jedná se o hruškový Weizenbock (pivo vařené z pšeničného sladu, svrchně kvašené - pozn. red), který letos krásně voní po hruškách a skořici, takže je to lepší než si kazit žaludek nějakým svařákem,“ podotkla s úsměvem ředitelka pivovaru Harry Martina Miskovičová.
VIDĚLI JSTE? Pro radost dětí. Zámek v Krumlově hostil Mikuláše i jeho družinu
Přiznala, že o jejich speciály jeví zákazníci velký zájem. „V Harrym jsem jich letos uvařili deset, od Mexika po Nový Zéland, od osmičky po sedmnáctku. Nás experimentovat baví a vždycky se to vypije, takže je to super způsob, jak dělat radost nám i fanouškům,“ doplnila Miskovičová.
Na nově navařené speciály se těší i Roman Matulík z Hodonína. „Mám rád třeba stout. Ale například skořicový speciál rád vynechám," sdělil nadšenec do pivních speciálů.
Podle pivovarského historika Filipa Vrány český pivní trh v posledních letech stále více kvete a v tom se odráží i snaha pivovarů pracovat na co největší pestrosti nabídky.
„Vedle Velikonoc jsou Vánoce vhodnou příležitostí, jak stálou nabídku osvěžit. Ostatně konzumenti to očekávají. Vánoční speciály jsou tak už na trhu stálicí. Pro konzumenty bude možná těžké se v nabídce pivovarů orientovat, ale velký výběr je vždy z jejich pohledu výhodou," komentoval Vrána.
Vánoční speciály:
Frankies: Chocostout - s vanilkou a kakaem; kyseláč se zázvorem a limetkou nebo s marakujou
Harry: Paero - voní po hruškách a skořici
Znojemský městský pivovar: Medová třináctka, Zázvorová APA, Luzifer
Velický Bombarďák: Vánoční stout - čokoládovo-kokosový stout; Imperial stout - čtyřiadvacetistupňový; Medový ležák