Plánovaný dům pro seniory na Ptačím vrchu ve Vranově nad Dyjí je příliš velký. S takovou stavbou nesouhlasíme. Narušila by krajinný ráz. Takový vzkaz posílají představitelé Správy NP Podyjí soukromému investorovi. Ten chce ve Vranově nad Dyjí postavit za desítky milionů korun komplex pro bydlení starších lidí.

Projekt za desítky milionů korun by mohl být první vlaštovkou svého typu na Znojemsku. „Jedná se totiž o alternativní způsob kvalitního neziskového družstevního bydlení pro seniory spojeného s potřebnými fakultativními službami. To může starším lidem nabídnout důstojné žití ve stáří. Nepočítáme vůbec se státními penězi. Jde o čistě komerční družstevní výstavbu. Nic podobného na Znojemsku dosud není," řekl zástupce investora pro inženýrskou činnost Jaroslav Dvořák.

Záměr stavby má plnou podporu vedení městyse. „S výstavbou pavilonu pro seniory dlouhodobě souhlasíme. Soukromý investor původně počítal, že by komplex mohl nabídnout bydlení pro lidi starší padesáti let. A to nejen z Vranova a okolí, ale také například sousedního Rakouska," uvedl vranovský starosta Lubomír Vedra.

Jak dodal, stavba by měla vyrůst v ochranném pásmu NP Podyjí na Ptačím vrchu. Proto již od února tohoto roku netrpělivě čekal na nezbytné vyjádření Správy parku. „V říjnu park k projektu vydal prakticky zamítavé stanovisko s tím, že s tak velkou kapacitou nesouhlasí. Jenže výrazné zmenšení domova by pro investora nemuselo být rentabilní," nastínil Vedra.

Podle Dvořáka by v domě pro seniory měli žít jen lidé, kteří budou zcela soběstační. „V přibližně stovce bytových jednotek s asi sto padesáti lůžky by bydleli lidé, kteří by byli schopni se o sebe postarat sami. V areálu plánujeme například obchod, stravování i lékaře," naznačil Dvořák.

Městys uvažuje, že by v budoucnu vstoupil do družstva, které má domov provozovat. „Chtěli bychom se na provozu podílet," sdělil starosta.

K projektu Bydlení pro seniory 50 +, jak se oficiálně jmenuje, mají výhrady představitelé Správy NP Podyjí. „Odeslali jsme investorovi stanovisko, ve kterém jsme sdělili, že projekt v jeho původní podobě odmítáme. Ovšem pracujeme společně na dalších jednáních, na kterých chceme řešit případnou novou podobu zvažovaného domova," naznačil ředitel Správy NP Podyjí Tomáš Rothröckl.

Jak dodal, Správa parku rozhodně stavbě domova nebrání. „Vycházíme z územního plánu a z toho, že případná stavba má být ověřena odbornou studií. Vyjadřovali jsme se právě k zachování krajinného rázu. Podle našeho zjištění stavbu takového rozsahu, jaká byla v původním projektu, z estetického hlediska daný prostor prostě nesnese," zakončil Rothröckl.

Nyní odborníci pracují na variantě, která by vyhověla požadavkům Správy parku.