Seznam chodníků, které se dočkají oprav, však není zatím jasný, stejně jako přesná cena plánovaných oprav.

Po zveřejnění textu zaslala znojemská radnice seznam alespoň naplánovaných letošních oprav - viz tabulka níže. 

Opozici navíc vadí, že o zakázce na další čtyři roky rozhoduje radnice na samém sklonku volebního období.

letošní opravy chodníků

• Pražská ulice od č. 7 po ulici  
  Legionářskou
• Pražská sídliště 1A, B až 10A,
  B, C
• Pražská sídliště 6A – G
• Třebízského ulice
• Přímětická ulice
• Vrchlického ulice, spodní část
  u bytových domů
• Smetanova ulice
• Rooseveltova ulice od ulice
  Mládeže a Lužické ulice po
  Palackého ulici
• Rudoleckého ulice od Lidické
  a Bezručovy ulice po ulici Dr.
  M. Horákové
• Dvořákova ulice od č. 19 po
  ulici Na Valech
• Vídeňská ulice od Průmyslové
  ulice po vjed z do Colasu
• Holandská lokalita
• ulice Růženy Svobodové v
  Americe
• ulice Růženy Svobodové pod
  Vančurovou ulicí

Radnice ústy své mluvčí Zuzany Pastrňákové potvrdila, že rada města schválila tři firmy jako dodavatele stavebních prací. „Jedná se o brněnskou firmu Swietelsky, dále sdružení firem VHS plus a Sates Čechy a konečně Imos Brno," vypočítala Pastrňáková s tím, že po podpisech rámcových smluv vysoutěží firmy mezi sebou již konkrétní akce.

Dlouhodobost zakázky a skutečnost, že je šitá na míru pouze velkým firmám, vadí nezařazenému zastupiteli a bývalému radnímu Jiřímu Ludvíkovi. „Trápí mě, že nynější vedení radnice rozhoduje o tak dlouhodobém projektu, který dolehne i na nové vedení. Celé mi to připadá poněkud nekoncepční. Město neví, co chce opravit, a přesto soutěží. Do výběrového řízení se navíc mohly přihlásit pouze velké firmy," uvažoval Ludvík s tím, že opravit chodníky zvládne každá místní stavební firma. „Několik znojemských společností mi potvrdilo, že takovou zakázku by jejich lidé bez potíží zvládli. Firmy ale nesplnily náročné kvalifikační předpoklady řízení," podotkl Ludvík.

Neprůhlednost celé záležitosti kritizoval i oblastní šéf opoziční ODS Pavel Kovařík. „Pokud chtějí něco opravovat, musí být jasné co a za kolik. Tlačí nyní v předvolebním čase takříkajíc na pilu, ale přitom je vše zamotané a nejasné," podotkl Kovařík.

Vybraná brněnská firma Imos vyhrává ve Znojmě řadu veřejných zakázek od města i od kraje, což se v minulosti stalo terčem kritiky. Obří zakázka na úpravnu vody byla údajně šitá na míru právě Imosu a některé zúčastněné firmy podávaly námitky. Věc řešil i antimonopol­ní úřad.

Samotný záměr opravit chodníky vítá opoziční zastupitel Jiří Kacetl. Domnívá se však, že by na webu města měl být již v tuto chvíli zveřejněný seznam ulic určených k opravě.

„Možná měli prostor dostat občané, kteří by hlasovali nebo přidávali své náměty. I rekonstrukce ulic musí mít přece nějaký projekt, který by měl být dopředu jasný. Snad nepůjde jen o pouhé záplatování," uvažoval již dříve Kacetl.

Stavební práce, které nyní sužují město, souvisí s rekonstrukcí úpravny vody, nikoli s velkou zakázkou na plošnou opravu chodníků

Znojemský deník zjišťoval, jak některá okolní města přistupují k podobně velkým zakázkám. Například v Jindřichově Hradci opravují chodníky postupně po jednotlivých úsecích. „Na každou zakázku vyhlašujeme speciální výběrové řízení. Chodníky jsou opravované postupně a kromě nabízené ceny je rozhodující časové hledisko. Jaké části ve městě potřebují opravit, řešili pracovníci odboru rozvoje a přihlíželi jsme také k podnětům samotných obyvatel města," uvedla mluvčí města Jindřichův Hradec Kateřina Průšová.