Zatímco si děti budou u hradebního příkopu užívat pohádky, dravé ptáky, střelbu z luku, přehlídku zbraní a zbroje či historické vojenské ležení a šermířské souboje, dospělí se mohou těšit na výhledy do údolí Dyje se sklenkou vína v ruce. Kromě cimbálových muzik u Enotéky na ně totiž čeká koncertní Playáda u rotundy sv. Kateřiny. „Ve středu zahrají znojemská kapela Johan V., něco něco, HangOver, Megafon, Valley Dolls, Jitka Baštová s akordeonem a další. Každý pátek pak bude patřit večerům s DJs. Od sedmi hodin večer tam rozjede letní párty DJ Martin Gabi a DJ Luboš Holzbauer,“ upozornil za pořadatele Karel Semotam.

Stovky návštěvníků přilákal poslední červnovou sobotu Artisan Wine Festival ve Znojmě zaměřený na naturální a řemeslná vína.
Znojemští ochutnávali naturální vína na prvním ročníku Artisan Wine Festivalu

Na nádvoří znojemského podzemí na Slepičím trhu, v hradebním příkopu u Střelniční věže a nově také v rajském dvoře u Centra Louka si zájemci užijí několik komediálních divadelních představení. Na nádvoří znojemského hradu zavítají Mušketýři v podání kaskadérů společnosti Štvanci. Chybět nebudou Slavnosti okurek, Znojmo žije divadlem, Hudební festival Znojmo nebo Šramlfest.

Ponocný oznámí večerku

O jedinečnou atmosféru nočního historického centra se postará ponocný. Ve Znojmě bude ohlašovat večerku pravidelně v pondělí, středu a pátek vždy v devět a deset hodin večer. Jeho trasa povede od turistického informačního centra na Obrokové ulici přes Masarykovo náměstí, na Mikulášskou k ulici Přemyslovců na Václavské náměstí a nakonec zpět na ulici Obrokovou.

Archeologické objevy i nová vyhlídka. Cornštejn otevírá návštěvníkům.
Schody, na něž staletí noha nestoupla i nová vyhlídka. Cornštejn ukáže tajemství

Navzdory dvěma letům v covidu zavítalo do Znojma téměř o třetinu více návštěvníků, než v běžných časech. „Tomu se také snažíme přizpůsobit nabídku, za důležité považujeme i vybudování nového turistického informačního centra Louka u Louckého kláštera, které je také vstupní branou do interaktivní výstavy Trnkova Zahrada. Vidět by ji měly všechny děti,“ zval na unikátní výstavu starosta Znojma Jakub Malačka.

Podrobný program letního festivalu kultury ve Znojmě najdou zájemci na webu Znojemské Besedy nebo v tištěné podobě v informačních centrech v Obrokové a Loucké ulici.