„Znojemský botanik Radomír Němec nedaleko frekventované cesty v obci Nový Šaldorf – Sedlešovice nalezl kriticky ohroženou šalvěj rakouskou. Vědci už ale považovali tuto rostlinu v Česku za vyhynulou. Naposledy ji viděli v Újezdu u Brna na přelomu tisíciletí," informoval David Grossmann. Lokalita ale podle něj již zanikla.

Okraj Národního parku Podyjí je tak podle vědců jediné místo na našem území, kde prokazatelně roste.

„Při průjezdu obcí Nový Šaldorf-Sedlešovice mne v červnu na travnatém místě u cesty již na dálku upoutala šalvěj se žlutobílými květy. Nejprve jsem se domníval, že se jedná o albína šalvěje luční, při bližším ohledání se však ukázalo, že nalezená šalvěj má listy v přízemní růžici a dole je hustě měkce a nahoře až vlnatě chlupatá. V trávníku kvetlo několik jedinců," popisuje objev Němec. Když se na místo vrátil o dva týdny později, trávník už byl posečen.

Odebrané vzorky rostliny ale Němec stihl porovnat s herbářem Masarykovy univerzity a svůj objev šalvěje rakouské (Salvia austriaca) tak mohl ověřit.

Výskyt šalvěje rakouské na jižní Moravě představuje severozápadní hranici celkového rozšíření druhu. To odpovídá nálezům této rostliny ze Slovenska, Maďarska a Rakouska uloženým právě v herbáři Masarykovy univerzity v Brně. Až do poloviny 20. století botanici šalvěj rakouskou nalézali na pastvinách, stepních stráních a lesostepích jihovýchodních Moravy. Na konci tisíciletí ale už v Česku rostla jen na železničním náspu nedaleko Brna.

Odborníci ale výskyt šalvěje rakouské na Znojemsku předpokládali. Její známé lokality jsou totiž hned za hranicemi. Zhruba osm kilometrů od místa letního nálezu. Doposud však druh v regionu nebyl doložen.

„Šalvěj rakouská vyhledává pravidelně udržované trávníky. Pravidelné sečení trávníku může způsobit, že druh na lokalitě lze snadno přehlédnout. Pokud totiž přežívá pouze v přízemní růžici listů, je snadno zaměnitelný za šalvěj luční," dodal Němec.

Unikátní nález jen dokládá význam Podyjí. A takový nález rozhodně není jediný. Loni například objevili vědci zcela nový druh mouchy koutule a pojmenovali ji podle místa nálezu – „hardeggská". Moucha žije právě jen v tomto nejmenším národním parku v zemi.

A například v roce 2006 ohlásili přírodovědci z Podyjí tři druhy brouků, jejichž výskyt je v naší zemi naprosto ojedinělý. Jedním z nich je několikamilimetrový střevlík s latinským názvem Bembidion Decoratum. „Je to zvíře, které žije v Alpách či Karpatech. V Podyjí jsme jej našli v oblasti Devíti mlýnů na štěrkovém náplavu řeky," nastínil tehdy zoolog Václav Křivan.