Na kole v Krkonoších, na toulkách po jižních Čechách, v Chorvatsku u moře nebo jen na chalupě. Tam všude tráví dovolenou starostové měst a obcí na Znojemsku. Vždy však s mobilním telefonem po ruce připraveni řešit problémy svého města či vesnice.

V těchto dnech projíždí na kole Krkonoše starosta Výrovic Pavel Vlček. Jak se Znojemskému deníku Rovnost svěřil, dává přednost tuzemské dovolené mnohem raději než pobytu v cizině.

„V létě jezdíme s rodinou na kolech, v zimě lyžujeme. Nejsem jen starostou, ale vykonávám při své funkci i stálou práci. V praxi to znamená problém. Je složité vzít si na týden dovolenou, natož na dva týdny," uvedl Vlček.

Momentálně je stoprocentně na příjmu, protože dělníci v obci budují vodovod a kanalizaci.

Mobilní telefon má u sebe vždy i starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „V minulosti jsem musel dvakrát odjet z dovolené. Naštěstí mám rád Česko, tak to není pro návrat do Krumlova daleko. Jednou jsem přijel starostovat kvůli návštěvě primátora, jindy, když jsme se hádali o Muchova plátna s Prahou," zavzpomínal Třetina.

Mezi nejoblíbenější destinace moravskokrumlovského starosty patří Telč a chalupa na rozhraní Českomoravské vysočiny. Už zítra odjíždí chalupařit a hodinu denně bude řídit radnici na dálku. Zásadní problémy neočekává.

Při užívání si dovolené bedlivě hlídá signál na svém mobilu i znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Jak sám tvrdí, za celou dobu svého starostování nevypnul mobil a vždy hledá síť, aby byl v kontaktu s domovem.

„Všude bohužel signál není, ale pokud to jde, snažím se být dostupný. V nedávné době jsem musel odjet z odpočinku kvůli mimořádné poradě," naznačil starosta Gabrhel.

Protipólem vůči ostatním starostům by mohla být třeba starostka Blížkovic Šárka Ježková. Ta vyhledává zahraniční destinace a mobil nechává většinou doma.

„Zatím jsem se do Blížkovic z dovolené vracet nemusela. Jednak mám šikovného místostarostu a také by to bylo celé složitější. Prázdniny totiž trávím už patnáct let v Chorvatsku s rodinou. Letos jsem byla netradičně v Tunisku a moc se mi tam líbilo. Celou dobu mě výjimečně doprovázel i mobilní telefon, poněvadž děláme v obci rozsáhlou stavební akci za sto miliónů. Když mi pak volají z dodavatelských firem nebo z radnice, musím to prostě vzít," prozradila odpočatá starostka Blížkovic Šárka Ježková.

JIŘÍ MAREK