Od začátku sezony zavítalo za osvěžením do Vyškova na třiadvacet tisíc návštěvníků. Jen v červenci to bylo osmnáct a půl tisíce. „Výrazně nám pomohl minulý týden, kdy se návštěvnost vyšplhala až ke dvěma tisícům,“ okomentoval ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík.

Jak zhodnotil, čísla jsou vyšší než loni za stejné období. O nadpůrměrné sezona však zatím mluvit nechce. „Letos je koupaliště nejvíc navštěvované za poslední tři roky. Zatím si ale netroufám odhadnout, jestli překonáme rok 2015. Tehdy bylo pěkně už od června a v červenci a srpnu byly stále třicítky,“ vzpomínal Hastík.

Plavčík. Ilustrační foto.
Nedostatek plavčíků ohrožuje koupaliště. Brigádníky odrazuje velká zodpovědnost

Počasí zásadně ovlivnilo i návštěvnost aquaparku v Blansku. „Zkraje byla návštěvnost horší, ale pokud by stávající počasí vydrželo, věřím, že bychom mohli mít našlápnuto na úspěšnou sezonu. Denně máme kolem tisíce návštěvníků, v posledních dnech, co panují vysoké teploty, to je i dvojnásobek. Kapacita je dostatečná, takže s přeplněností není problém,“ ujistila pokladní Ludmila Svobodová.

Horké dny zvyšují návštěvnost
BLANSKO: 1 000 – 2 000 návštěvníků denně
celodenní vstup: 80 Kč dospělí, 60 Kč mládež, 30 Kč děti

BŘECLAV: 1 200 návštěvníků denně
celodenní vstup: 60 Kč dospělí, 45 Kč snížené vstupné

HODONÍN: 2 000 – 3 000 návštěvníků denně
celodenní vstup: 80 Kč dospělí, 60 Kč snížené vstupné

VYŠKOV: až 2 000 návštěvníků denně
celodenní vstup: 80 Kč dospělí, 60 Kč mládež, 20 Kč děti

ZNOJMO: zhruba 1 600 návštěvníků denně
celodenní vstup: 90 Kč dospělí, 75 Kč mládež, děti zdarma

Skeptičtí jsou naopak ve Znojmě. Na rekordní sezonu to zatím nevidí. „Začátek července byl průměrný až podprůměrný. Pomohla nám horka, to se návštěvnost zvedla opravdu výrazně. Nyní, když nám přeje počasí, koupaliště navštěvuje kolem šestnácti set lidí denně. Začátkem července to ale byly pouhé čtyři stovky,“ vyčíslil správce plovárny ve znojemské Louce František Svoboda.

Mezi třemi sty a pěti sty návštěvníky se na začátku července pohybovala také čísla na břeclavském koupališti. Teplotní extrémy v posledních čtrnácti dnech jich vyhnaly k vodě víc než dvojnásobek. „Nyní chodí kolem dvanácti set lidí denně. Ovšem úměrně vyšší návštěvnosti rostou i náklady na údržbu a na zajištění kvality vody,“ upozornil správce břeclavského koupaliště David Bartal. Jak nicméně dodal, i tak jsou prý tržby vyšší asi o patnáct až dvacet procent než loni touto dobou.

V tisících počítají návštěvníky také na hodonínském koupališti. „V sobotu nám také padl rekord posledních dnů. Bylo u nás na tři tisíce lidí,“ vyčíslila tamní pokladní.

Ilustrační foto
Koupaliště otevřelo brány. Padesátimetrový bazén nahradil kratší a brouzdaliště

Počasí by provozovatelům koupališť mělo nahrávat i v následujících dnech. Podle předpovědí meteorologů z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v úterý vystoupá rtuť teploměrů na jižní Moravě až na čtyřiatřicet stupňů Celsia.

Ve středu bude ještě tepleji, nejvyšší denní teploty dosáhnou až šestatřiceti stupňů, ve čtvrtek pak bude teplota atakovat sedmatřicetistupňovou hranici.

Ilustrační foto.
Lidé z Bohunic chtějí domobranu. Policie má podezřelého z útoku na chlapce