„Velikonočně vyzdobený hrad uvidí návštěvníci od pátku do pondělí. Prohlídku paláce ukončí návštěvníci v hradní kuchyni, kde budeme v sobotu a v neděli 15. a 16. dubna připravovat jídla staročeské kuchyně,“ pozvali organizátoři na webu Bítova.

Příchozí uvidí, jak fungovala kuchyň za dávných časů a jak vařili kuchařky na starém kachlovém sporáku či na otevřeném ohni v krbu. „Některá jídla budou také moci ochutnat. Hrabata Daunové vždy na jaře rozdávali svým poddaným luštěninové pokrmy na posílení organismu po dlouhé zimě. Připravíme tedy čočkovou, pohankovou či hrachovou kaši,“ pozval kastelán Jan Binder.

Děti čeká také aktivní zábava. V kuchyni mohou hledat schované zlaté vajíčko a na ty nejrychlejší čeká odměna.

Kastelán Binder očekává zhruba devět stovek návštěvníků. Podobné akce pořádá vždy na začátek a na konec turistické sezony.