Kulturní dům se pod hojnou účastí třásl v základech. Lidé se těší nejen z vína, ale i venkovního posezení, které přijde v pohádkovém jarním dni vhod. Šatovští vinaři pozvali příznivce dobrých vín na velikonoční výstavu již po šestatřicté. „Zájem návštěvníků je pokaždé vysoký a že jde o nejoblíbenější akci v regionu,“ popisuje jeden z pořadatelů, Radim Braun.

Do Šatova se přijeli za vínem podívat návštěvníci nejen z městyse a okolí A nešetřili slovy chvály. „Úplně jsem si to tu zamiloval“, říká David Záviška, který sem zavítal až z druhé strany republiky. Pořadatelé pro návštěvníky vedle ochutnávky připravili také řadu soutěží, při kterých mohli řadu chutných vín vyhrát.

Záchranná služba. Ilustrační snímek.
Srážka cyklistky s motorkářem skončila zraněním

Degustační komise jako šampiona letošní výstavy vyhodnotily Pálavu, výběr z hroznů, ročník 2018 od znojemského vinaře Zdeňka Jaroše. Cenu šatovských vinařů dostal Ryzlink rýnský, výběr z bobulí, ročník 2017 od Pechor vinařství s.r.o. z Hustopečí u Brna a ocenění nejlepšího vína ročníku 2018 poté obdrželo Chardonnay, pozdní sběr z vinařství Viktorín v Tasovicích.

Po vyhodnocení nejlepších vín a předání cen odpoledne provázela cimbálová muzika DENÁR, která k vínu neodmyslitelně patří. Večer zpestřila taneční zábava se skupinou Free Band, která Šatov bavila až do ranních hodin. Sezona koštů pokračovala minulý týden například výstavami v Božicích, Višňové a Hrádku.

O nadcházejícím víkendu čeká přátelé dobrých vín například tradiční Bohutický košt na nádvoří tamního zámku a také Hrušovanský košt v klubu Veset v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Dominik Chalupník