„Pověřil jsem radní Parolka a Tesaříka, aby za Jihomoravský kraj formulovali stanovisko, které odpovídá stanovisku starostů měst a obcí. Začátkem dubna na oficiální návštěvě v Sant Pöltenu budu jednat s hejtmanem Erwinem Pröllem. Při té příležitosti budu tlumočit dolnorakouské zemské vládě nesouhlas, protože naším hlavním úkolem je bránit zájmy našich obcí," uvedl na svém facebookovém profilu hejtman po poradě se starosty Znojemska.

Haškovu oznámenou iniciativu uvítal starosta Vranova nad Dyjí a předseda sdružení obcí Vranovska Lubomír Vedra. „Jsem velmi rád, že nás pan hejtman podpoří vahou svého úřadu a svou osobní iniciativou. V celé věci už měl informace radní Parolek, příslušné usnesení přijala i krajská rada. Když se nyní téhle záležitosti ujme i pan hejtman sám a bude o ní jednat se svým dolnorakouským kolegou, bude to mít ještě vyšší váhu," řekl Vedra.

Vyhlídka na stavbu až třiceti strmících stožárů s obřími vrtulemi nedaleko Langau a Hardeggu vyvolala vlnu nesouhlasu mezi podnikateli, starosty i aktivními obyvateli Vranovska. Se svými nesouhlasnými stanovisky se přidali k petici, kterou již dříve inicioval ve Znojmě člen tamního Okrašlovacího spolku Jiří Kacetl.

I on hejtmanovo vystoupení ocenil. „Od začátku byl v téhle věci aktivní radní Parolek, pan hejtman nyní tuto iniciativu završuje. Jsem rád, že přijímá stanovisko obcí a bude je tlumočit hejtmanu Pröllovi. Přeji mu v tomto důležitém jednání hodně zdaru," řekl Kacetl.

Velmi aktivní byli podle jeho slov i lidé v Dolním Rakousku. „Tamní zemská vláda totiž právě projednává přílohu územního plánu, která určuje, kde mají stát větrné elektrárny. Z celého Dolního Rakouska k této věci ovšem úřad zemské vlády dostal tisíc různých připomínek. Úředníci proto již avizovali, že jen vypořádání připomínek možná bude trvat déle než do května, jak původně předpokládali," dodal Kacetl. Právě územní plány jsou prvním krokem k otevření, či zavření cesty větrníkům do regionu.

Další kritiku a připomínky dostávají úřední i občanskou cestou zemští úředníci i z České republiky. Zástupci dolnorakouských občanských iniciativ dostali od svých kolegů ze Znojemska například petici s více než třemi tisíci podpisy, vyjádření starostů či stanovisko ze shromáždění starostů, podnikatelů a občanů Vranovska. Kriticky se vyjadřovali i zástupci národních parků na obou březích hraniční řeky Dyje.