Osmasedmdesátiletá Marie Černá přijíždí z Rosic za svojí dcerou do Znojma pravidelně jednou měsíčně. Z nádraží musí ještě pár zastávek autobusem městské hromadné dopravy. „Někdy mám problém s výstupem z autobusu, bolí mě totiž kolena," popsala. Možná už brzy se jí ale cestování v tomto směru zlepší.

Vedení Znojma spolu se Znojemskou dopravní společností Psota, která zde městskou hromadnou dopravu zajišťuje, jednají o rozsáhlém projektu zavedení takzvané nízkoemisní dopravy do města. „Finální rozhodnutí o podpoře projektu musí ještě posvětit rada města a zastupitelstvo. Věřím ale, že tomuto projektu dají zelenou. Čistší vzduch ve městě si totiž určitě přejí všichni," komentoval znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

V rámci celoevropského projektu zavádění nízkoemisní dopravy do měst nyní společnost Psota připravuje s podporou města rozsáhlý projekt nákupu celkem jedenácti nových bezbariérových autobusů za více než 72 milionů korun. „Jedná se o kombinaci několika typů autobusů, jde o elektrobusy a vozidla na CNG a hybridní pohon. Celkem devět autobusů má mít běžnou přepravní kapacitu, dvě vozidla jsou pak plánována ve třídě minibus," přiblížil záměr ředitel dopravní společnosti Petr Chadim.

Součástí projektu je i příprava dvou zcela nových linek ve Znojmě, konkrétně 806 a 807, jejichž obsluhu by zajišťovaly právě nízkoemisní a bezemisní minibusy.

„První linka je plánována od domu s pečovatelskou službou v ulici U lesíka do Muzea motorismu na Koželužské. Druhá povede od domu s pečovatelskou službou v ulici U lesíka do Louckého kláštera. Obě linky povedou přímo přes centrum a budou spojovat některé nové obytné soubory s centrem města a dalšími významnými lokalitami," doplnil Chadim.

Pro město významný projekt má být z velké části financován z evropských dotací. Zahájení provozu jak nových autobusů, tak otevření nových přepravních linek, je v plánu na závěr roku 2017.

Dotazy či připomínky k tomuto projektu mohou Znojemští posílat e-mailem na tatana.pavelkova@muznojmo.cz do 10. července.

Znojemská dopravní společnost Psota zajišťuje městkou hromadnou dopravu ve Znojmě od roku 2010. Spolu s městem od té doby pracuje na ekologičtějším provozu, před třemi lety například Znojmo podpořilo dotací nákup ekologického, na plyn poháněného autobusu.