„Na Znojemsku jsme měli třiadvacet výjezdů, nejčastěji jsem odstraňovali spadlé stromy přes silnici. Volný průjezd také blokovaly telefonní sloupy a poškozené střechy. V podvečer byla situace zatím klidná,“ uvedl tiskový mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Haid.

Po prudké vichřici také došlo k výpadkům elektrického proudu. "Měli jsme zvýšenou poruchovost. Na Znojemsku došlo v některých místech k výpadkům dodávky energie, ale neoznačil bych situaci za kalamitní stav,“ řekl tiskový mluvčí energetické společnosti Vladimír Vácha. Například na Břeclavsku bylo bez elektriky až čtyřicet tisíc domácností.

„Měli jsme řadu výjezdů výjezdů, na kterých se podílely profesionální jednotky ze Znojma, Hrušovan a Moravského Krumlova včetně dobrovolných hasičů. Situace se má do osmi hodin do večera uklidnit. Myslím, že to nejhorší již máme za sebou,“ řekl velitel znojemské stanice Petr Mareš.

Meteorologická stanice v Kuchařovicích naměřila v jedenáct hodin dopoledne sto dva kilometrů v hodině. „Když tak silně fouklo, tak všechny přístroje přestaly fungovat. Elektrika vypadla na tři hodiny a od té doby již vítr nedosáhl takové rychlosti,“ dodal pracovník meteorologické stanice Drahomír Trávníček.

Vichr narušil i Znojemský košt. Jeden z oceněných rakouských vinařů se musel vrátit domů, poté co mu přišla zpráva, že mu vichřice odnesla střechu domu.

OPRAVA: V titulku a prvním odstavci jsme opravili chybný údaj o rychlosti větru. Čtenářům se za chybu omlouváme.