Svatohubertskou mši pořádají organizátoři už potřetí. Na pořádání se podílí Lesy ČR, společenství Fatym, Myslivecké sdružení Vranov a městys Vranov nad Dyjí. Bohoslužba se uskuteční v sobotu od jedenácti hodin dopoledne u Kaple Panny Marie Ochranitelky Maria Schütz v lese nedaleko Vranova nad Dyjí. „Chceme při této mši svaté pamatovat na ty, kteří měli nějaký vztah k myslivosti," přiblížil již dříve smysl mše vranovský kněz Marek Dunda.

Svatohubertskou mši uspořádali v lese nad vranovským zámkem stejní organizátoři i loni. Lesáci a myslivci přinesli tehdy k tamní kapli své dary. Mše se konala i k poctě sv. Huberta, patrona myslivců a lesníků. Na připraveném „přírodním" stolku se tak v obležení větviček ocitl zastřelený bažant, kačena, chycený kapr i mísa s hrozny. Loni zpestřily podzimní slavnostní atmosféru v místě také zvučné tóny Lukovských trubačů či přítomný Želetavský smíšený pěvecký sbor.

Myslivců se v místě sešla celá řada a kromě svých rodin nezapomněli ani na své čtyřnohé pomocníky. Po mši se pak společně vydali na ukázky psích výcviků.

Letos by se slavnostní akce měla nést v podobném duchu. Pro návštěvníky je v místě opět zajištěno parkování.

Ve Znojmě chystá spolek Umění do Znojma desáté setkání Pecha Kucha Night. „Navazujeme na říjnový Den architektury, při kterém jsme pořádali vycházku a vyjížďku za znojemskou historickou i novější architekturou. Na sobotním večeru se představí dvanáct prezentujících. Jednak to budou architektonická studia a jednotliví architekti, například vysokoškolští peddagogové Antonín Novák a Zdeněk Fránek, ale i aktivisté, kteří se architekturou zabývají," přiblížila Andrea Krejčí z pořádajícího spolku.

Své prezentace chystají například i znojemští zástupci Architekti3, studio O.R.A a zástupci Okrašlovacího spolku, kteří pohovoří o vile architekta Armanda Weisera na Rudoleckého ulici.

Vystoupí i členové sdružení CBArchitektura, kteří poreferují o občanském aktivismu, který praktikují v Českých Budějovicích. Desátá Pecha Kucha začíná v kině Svět v sobotu dvacet minut po osmé večer.

Rovněž v sobotu večer chystají benefiční koncert členové několika kapel v Boomerang klubu v Hlubokých Mašůvkách. „Jak někteří z vás vědí, před časem vykradli skupině Crazy rock zkušebnu a proto jsme neváhali a žádáme o pomoc klukům nějak přispět na obnovu aparátu," pozval na webu klubu fanoušky Dan Krhut z kapely Dan´a Band. Bez nároku na honorář vystoupí i kapely Grusbach a Accept revival. Koncert začne po osmé večer.