Víkend bude ve znamení koštů, tanečních zábav i plesů. Premiéru nové hry připravili na sobotu ochotníci z Jevišovic, ve znojemské hospůdce Na Věčnosti vystoupí hudební kritik a moderátor Jan Rejžek.

V sobotu pokračuje tradiční dvoudenní Znovínský košt, a to ve štukových sálech Louckého kláštera. „Lidem nabídneme ochutnávku ročníkových vín, pozdních sběrů, výběrů, bobulových výběrů, ledových a slámových vín, stejně jako archivních i unikátních vín," pozval ředitel společnosti Znovín Pavel Vajčner. Milovníci vína mohou ochutnávat to nejlepší, co Znovín nabízí od druhé hodiny odpolední. K poslechu zahraje cimbálová muzika Slovácko.

Téměř pět set třicet vzorků vín připravili pro svoji jubilejní 45. výstavu vín zahrádkáři z Tasovic. Výstava zaplní v sobotu prostory kulturního domu v sousedních Hodonicích. „Návštěvníci budou moci přechutnat pět set šestadvacet vzorků vín z pětadvaceti odrůd bílých, čtrnácti červených vín a třiapadesát růžových," lákají pořadatelé koštu.

Šampionem výstavy se stal Müller Thurgau 2013 pozdní sběr společnosti Lahofer Znojmo, šampionem elitní kategorie vín je Sauvignon 2011 výběr z bobulí vinaře Miroslava Viktorína z Tasovic.

„Nejlepší víno ročníku 2013, které bude také k ochutnání, je Rosé pozdní sběr 2013 od výrobců Ivo a Josefa Žákových z Tasovic. Králem místních bílých vín je pak Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr, výrobcem je Emanuel Hejč z Tasovic," informoval za pořadatele Ivo Žák.

Králem místních červených vín se stal Blauburger 2013 pozdní sběr od výrobce Petra Vašiny, který získal i cenu starosty Tasovic za Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr. Výstava se uskuteční od deseti hodin dopoledne a potrvá až do deseti hodin večer.

Také v těšetickém hostinci U Vlků budou degustovat víno, a to od sobotní třetí hodiny odpolední, kdy začíná odborná část, výsledky a vítěze se Těšetičtí dozví v půl osmé večer.

Tančit a veselit se budou v sobotu na taneční zábavě v Suchohrdly, Dobšicích nebo Petrovicích. Petrovičtí pořádají masopustní zábavu, na které zahraje kapela Hurikán. Dobšické ženy jistě ocení taneční večírek k Mezinárodnímu dni žen, kde se představí Nezmar Trio. Tancechtiví mohou zavítat také na ples do Miroslavi, nebo na ples znojemské základní školy JUDr. Mareše.

Sobotní odpoledne bude patřit Ozvěnám Ekofilmu. Na plátně znojemského kina Svět mohou zájemci shlédnout snímky Sladký jed, Neztrácejme půdu pod nohama, Zelená poušť, U stolu americké rodiny , Setkání, Břicho Tokia a Zěměloď pluje. V předsálí kina návštěvníky přivítají regionální farmáři s ochutnávkami, ukázkami a prodejem svých výpěstků a výrobků.

Kaleidoskop Jana Rejžka zaplní prostory znojemské hospůdky Na Věčnosti. „Český hudební a filmový kritik, novinář, básník, moderátor a aktivita nás zavede do světa domácí tvorby. Připomene největší perly normalizačního popu, provede nás rubrikami výročí týdne, historický kalendář, nepovinná četba a letem světem. Zazní například africká hudba, irský folk, evropská etnická hudba, americký folk, latinsko-americká a kubánská hudba nebo novinky nestárnoucích veteránů," pozval provozovatel hospůdky Ivo Bílek.

Premiéru hry Jaroslava Koloděje Dědeček aneb musíme tam všichni chystá Divadelní spolek Jevišovice na sobotní večer. Představení v sále Komenia začne v sedm hodin.