Evropský den chráněných území připadá na 24. května a slaví se už 16 let. Svátek chráněné přírody vyhlašuje evropská asociace národních parků a dalších chráněných území Europarc. Mottem letošního ročníku je v České republice heslo Žijeme tu spolu. „Tímto ústředním sloganem chceme dát jasně najevo, že chráněná území tu nejsou sama pro sebe, nebo snad jen pro kytičky a broučky, proti lidem, a zejména místním lidem," uvedl Jakub Kašpar, prezident Europarcu pro střední a východní Evropu.

Za trochu jinou zábavou mohou vyrazit milovníci rockové muziky. Slogan „Moravsko krumlovský zámek stále žije" je nadále aktuální. Letos se totiž známý místní festival Vrabčák odehraje právě v prostorách tamní zámecké zahrady. A to rovněž v sobotu. „K přesunu nás vedl omezený prostor ve Vrabčím hájku, který se postupně projevoval s nárůstem počtu návštěvníků. Dalším důvodem je také nutnost postavit větší pódium s výkonnější hudební aparaturou, abychom zajistili ten nejlepší hudebně-zvukový zážitek," informoval za organizátory Pavel Kovařík.

Návštěvníci sobotní akce podle něj ocení členitý terén zahrady a možnost využít stínu pod stromy v případě horkého počasí. „V rámci areálu připravujeme i vylepšený dětský koutek, tradiční zábavu s Coolnou a další zpestření. Přesun akce určitě přispěje k oživení zámeckého areálu v duchu vize města s názvem Zámek žije," doplnil Kovařík. Festival Vrabčák 2015 se v Krumlově uskuteční od 13 hodin.

Největším hudebním lákadlem tam bude skupina Divokej Bill. Návštěvníci se ale mohou těšit také na UDG, Alkehol, Zakázaný Ovoce, Prague Conspiracy, X-CORE, Donaha a Rockefellas. Festival bude moderovat zpěvák skupiny Argema Jarda Hnilica.

A jak je v tomto období na Znojemsku obvyklé, užijí si i milovníci kvalitních vín. Cech vinařů Vrbovec v sobotu pořádá již druhý ročník otevřených sklepů. „Tento den bude ve znamení kvalitních vrboveckých vín, dobrého jídla a cimbálové muziky. Sklepy budou otevřeny od deseti dopoledne do osmi hodin večer," informovala za tamní cech vinařů Radka Pavlíková.

Vrbovečtí vinaři tak již podruhé společně otvírají dveře svých sklepů, aby návštěvníkům představili vynikající vína ze své produkce z přilehlých 330 hektarů vinic.

A nejen to. „Lidé, kteří přijdou, mohou zakousnout i něco dobrého, zazpívat si s několika cimbálovkami a poznat historii sklepní uličky největší obce znojemské vinařské podoblasti," dodala Pavlíková. Vstupné na akci je 150 korun a zahrnuje katalog s podrobnými informacemi o nabízených vínech, bločky na degustaci vzorků v hodnotě třiceti korun a vratnou zálohu na sklenku s logem cechu.

Do Vrbovce pravidelně jezdí linkové autobusy.