Příznivci leteckých modelů, dobrého vína, turistiky i svérázného umění si  tento víkend přijdou na své. Znojemský dům dětí zve na Modelbraní,  v Miroslavi a Dyjákovicích chystají babské hody, turisté zamíří na eurovýšlap a v Hardeggu Lubo Kristek zahájí další sezonu své glyptotéky. V Novém Šaldorfu vinaři otevřou své sklepy.

Letečtí modeláři ze znojemského domu dětí připravili na dnešek bohatý program připomínající velký dětský den v předstihu. „Protože očekáváme modeláře z různých koutů republiky i z Rakouska, rozhodli jsme se připravit zajímavý program pro ně a také pro širokou veřejnost. Vedle vlastní modelářské soutěže s téměř stovkou účastníků proto nabídneme například autogramiádu Znojemských orlů, svou techniku představí policisté, hasiči a záchranáři, chybět nebudou atrakce pro děti a ochutnávka vín pro rodiče," pozval na Modelbraní zástupce ředitelky domu dětí Jan Alexa. Program začne v deset hodin dopoledne.

Už v osm ráno se na hlavním náměstí v sousedním dolnorakouském Retzu sejdou účastníci letošního eurovýšlapu. „Zájemci mohou využít autobusů, které pojedou zdarma ze znojemského nádraží do Retzu v půl osmé a o půl deváté ráno. Jednadvacetikilometrová trasa výšlapu povede z Retzu po červené značce na Heiliger Stein, pak do Hnanic a poté přes Horecký kopec a Judexův mlýn do Konic a do Znojma. Cíl putování bude na hradě, kde na účastníky čeká občerstvení a vystoupení kapely Paroháči," informovali pořadatelé na městském webu.

Své sklepy otevřou návštěvníkům od dnešního dopoledne také vinaři v Novém Šaldrofu. Více o akci je v rozhovoru na straně 4.
Dyjákovice ožijí babskými hody. „Začneme v devět hodin dopoledne pochůzkou a zvaním po obci za doprovodu kapely Bucharka. Na odpoledne chystáme zajímavý program a bohaté občerstvení u kulturního domu. V osm večer pak začne tradiční taneční zábava," pozvala na hody starostka Jaroslava Němcová. Zítra  následují další babské hody, tentokrát v Miroslavi.

Na dnešní večer naplánoval otevření své Podyjské glyptotéky umělec Lubo Kristek. Příznivce surrealistického umění zve na osmou večer do Hardeggu.

„Na tamním hradě promítneme sestřihy z dřívějších happeningů, včetně malého filmového nahlédnutí do Kristkovy dávné tvorby prostřednictvím více než čtyřicet let starých archivních záznamů. Vstup je zdarma, surreálné kostýmy hostů jsou vítány a budou posléze odměněny," sdělila umělcova manželka Iveta Kristek Pavlovičová.

Na své si přijdou i příznivci hudby různých žánrů. Znojemské Městské divadlo hostí dnes od šesti hodin večer finále Zlatého slavíčka, soutěže ve zpěvu moravských lidových písní pro žáky a studenty základních a středních škol regionu.

Při dvou koncertech se v regionu představí Pěvecké sdružení moravských učitelů. Dnes  zazpívají od pěti hodin v kostele sv. Bartoloměje v Moravském Krumlově na Klášterním náměstí. Zítra od šesti hodin odpoledne vystoupí ve znojemském pravoslavném kostele sv. Rostislava na náměstí Otmara Chlupa. Při obou koncertech zazní skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Carla Orffa a dalších.