Ochutnat vína rakouských a moravských vinařů, a to symbolicky na mostě přes řeku Dyji v rakouském Hardeggu, mají lidé možnost v sobotu. Návštěvníci Národního parku Podyjí a rakouského Thayatalu se setkají na společné akci, kterou pořádají správy těchto parků. „Lidé si poslechnou i koncert nebo si budou moci vychutnat místní speciality. Malý přeshraniční festival začne po třetí hodině odpolední," informoval David Grossmann ze Správy Podyjí.

A kvalitní víno si v sobotu lidé budou moci vychutnat nejen na hranici u Hardeggu. K degustaci zvou i vinaři z Chvalovic. Akci Otevřené sklepy ve Chvalovicích pořádají od 10.00 do 20.00 hodin.

Vinné sklepy se zájemcům otevřou ve chvalovické sklepní uličce a lidé tak budou mít možnost nahlédnout vinařům přímo „pod pokličku". A nejen to. Ochutnávat vína budou za doprovodu cimbálové muziky a chybět nebude ani občerstvení.

Dvoudenní historická slavnost odstartovala v pátek v Hrušovanech nad Jevišovkou. Město totiž slaví 520 let. I sobota tak bude patřit nejen dětem a milovníkům minulosti, ale i všem náhodným návštěvníkům městečka.

Lidé se v sobotu mohou těšit na slavnostní ceremoniál a průvod, šermířské a kejklířské představení. „K vidění budou i žongléři. Během dne vystoupí děti z místních škol. Večer pak zazpívají Eva a Vašek, Dalibor Janda nebo Miro Žbirka revival," pozvala Lenka Šibalová z hrušovanské radnice.

Oslavy začaly v pátek koncertem v parku a zpřístupněním výstavy dřevořezeb v Modrém salonku. V sobotu pak diváky potěší doprovodný program v podobě rytířského stanu a katovské či mincovní dílny na náměstí Míru. Tam také rozloží své stánky řemeslníci a prodejci. Součástí slavností totiž je i stylový jarmark uměleckých a tradičních řemesel.

A co si vlastně Hrušovanští připomínají? Dne 28. dubna roku 1495 byly Hrušovany nad Jevišovkou povýšeny králem Ladislavem II. Jagelonským na městečko a obdržely právo užívat městský znak se dvěma proti sobě plovoucími rybami uvnitř.

Dvoudenní akce startuje v sobotu na letišti Excalibur city na Hatích. Koná se tam Velká letecká show. První den začíná v 8.30, v neděli pak v 9.00 hodin. Akce potrvá vždy do odpoledních hodin.

Sobota bude zajímavá i pro milovníky zemědělských strojů. V Tvořihrázi se totiž koná Traktoriáda, na které mohou lidé vidět řadu strojů pro zemědělce. Zahájení je ve 13.00 hodin. Organizátoři slibují bohatý program.