Rozloučení s prázdninami 2013! Takový je název akce, kterou připravili pořadatelé ze Suchohrdel u Znojma na sobotní odpoledne. „Zveme všechny na již čtvrtý ročník sportovní akce pro děti a jejich rodiče. Je připravena jako vždy zábavná vycházka s plněním úkolů pro pěší a projížďka pro cyklisty. Současně se uskuteční i den otevřených dveří u místních dobrovolných hasičů," zvou už na druhou hodinu po obědě místní dobrovolní hasiči.

Návštěvníci uvidí divadelní pohádku, dětská vozítka pro malé i velké, malování na obličej nebo tělo či největší trampolínu i pro dospělé.

Na vodu s přesvědčením, že bude krásně, vyrazí v sobotu vodáci nejen z Hodonic. „Vydáme se na vodácký výlet s názvem Mlýnská strouha. Pojede se na kánoích z Tasovic do Krhovic, Strachotic, Micmanic až do Slupi. Sraz je u kláštera v Tasovicích v devět hodin dopoledne. Jedná se o tradiční akci, letos pořádáme již pátý ročník. Zatím je nás kolem dvaceti, ale lidé se stále hlásí," sdělil organizátor výletu Ivan Bohatka.

Lidé z takzvané „Dyjské vsi" ve Znojmě v sobotu pořádají druhý ročník závodu s názvem Neckyáda. Hodinu po poledni zde začnou nadšenci pokládat svá netradiční plavidla na hladinu řeky Dyje pod hrází Znojemské přehrady u Staré vodárny. „Každý účastník s plavidlem dostane odměnu, pro diváky nachystáme pivo a limonády. Startovat může kdokoliv, věk startujících ani druh plavidla není omezen. Přijďte se pobavit," zve za pořadatele Jan Drozd.

Už posedmé se v sobotu ve Znojmě sejdou příznivci živé muziky na zahradě pivnice Na Stadioně, známém spíše jako Statek. Pro odpoledne a večer připravili organizátoři známé i méně známější znojemské kapely a muzikanty.

„Vystoupí X-CORE, Lilion Brosis, My Dogs Bone, Mongolovy Městské Sady, Dzi Dzi a Leonies. Hosté festivalu si budou moci prohlédnout i výstavu fotografií znojemských fotografek Karly Marešové a Žanety Zukalové. K vidění budou malovaná trička Hany Valové a pletené náramky Evy Vinklárkové," sdělil hlavní organizátor festivalu Jiří Jonáš. První tóny zaznějí už deset minut po půl páté odpoledne.

Dožínky spojené s pivními slavnostmi připravují na sobotu pořadatelé z Jevišovic. „Na programu je slavnostní naražení prvního sudu piva, který bude zcela zdarma vytočen všem žíznivým přítomným. Začínáme v sobotu už ve dvě hodiny po obědě," zvou pořadatelé slavností.

O čtvrthodinku později je naplánovaný příjezd dožínkového průvodu. „Bude v něm koňský povoz, průvod ženců, doprovázet je budou harmonikáři. Zdarma se budou rozdávat dožínkové koláčky a víno," lákají pořadatelé.

Ve tři hodiny přijede pivní průvod s pivními bohy Chmelosem a Sladosem. „O čtvrt hodiny později zahraje skupina Heligonka. Následovat bude módní přehlídka a již jednou slibovaný hon na starostu. Jedná se o přespolní běh, vítěz dostane dožínkový věnec," slíbil starosta města Pavel Málek a dodal, že tentokrát je fit a má naběháno. Start běhu je v pět hodin odpoledne.

V osm hodin večer je zábava se skupinou Klaxon. Na závěr dne plánují jevišovičtí slavnostní ohňostroj.

Po dlouhých letech, kdy řemeslníci opravovali vyhořelý kulturní dům, se do něj přijdou v sobotu pobavit nejen obyvatelé Starého Petřína. Slavnostní otevření kulturního domu mají tamní obyvatelé naplánováno na dnešní šestou hodinu odpolední. Stane se tak v rámci oslav posvícení.

Typicky nedělní akci pak připravil na první zářijovou neděli znojemský Okrašlovací spolek. „Nabízíme tradiční promenádní koncert v historických kostýmech. Ve dvě hodiny odpoledne budou lidem v Horním městském parku hrát Znojemské žestě a také nová znojemská dixielandová kapela Jazz Hunters. Zveme všechny zájemce v historických kostýmech i bez nich," sdělil předseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě Oto Bouda.