Ač mnozí obyvatelé Znojemska zamíří v těchto dnech na hřbitovy, aby s předstihem uctili Památku zesnulých, řada lidí o víkendu zamíří i za poznáním či zábavou. A možností na výběr nebude málo.

Cestopisnou přednášku o cestě na Kavkaz přinese dnes plenkovický klub Stodola. „Nabízíme opakování zajímavého a úspěšného zeměpisného pořadu. Hlavním tématem bude zdolání nejvyšší hory kavkazského pohoří Elbrus," zvou pořadatelé na webu Stodoly.

Zájemci o cestopisy a dobrodružství se sejdou v osm večer. Vstup je zdarma.

Vystoupení Cimbálové muziky Gajcar připravili zase na dnešní odpoledne členové občanského sdružení Za Hodonice krásnější. „Hudební vystoupení propojíme s ochutnávkou vína. Vše se uskuteční v kulturním domě od půl čtvrté a vstupné je dobrovolné," zvou pořadatelé.

Členové cimbálové muziky pochází z Dolních Bojanovic a umí zahrát nejen lidové, ale i populární písně. Kdo ale dává přednost kuriozitám a zdolávání rekordů, nenechá si jistě ujít podívanou, při níž se v Miroslavi pokusí parta nadšenců pokořit rekord ve skládání puzzle.

Akce se koná v miroslavském kulturním domě, kde se tým dvaatřiceti lidí už od včerejška snaží dát dohromady obří puzzle z více jak pětapadesáti tisíců dílků. A vede je v tomto oboru snad nejzkušenější žena, držitelka několika rekordů ve skládání puzzle Anna Počarovská.

Jedná se již o druhý ročník Puzzle rekordu. V tom prvním se miroslavskému týmu podařilo překonat světový rekord ve skládání největšího sériově vyráběného puzzle v množství přes dvaatřicet tisíc dílků.

„Nyní budeme skládat unikátních 55 244 dílků," přiblížila Počarovská. Ta je svými rekordními puzzle obrazy známá nejen v Miroslavi, ale i po celém kraji.

Speciální puzzle si Počarovská se svým týmem nechala vyrobit na zakázku u třebíčské firmy M.C.Print. Osm pracovních týmů po čtyřech lidech se bude snažit sestavit svoji přidělenou část skládačky se šesti a půl tisíci kousky v co možná nejrychlejším čase.

Nejen čistou zábavou či naopak pokojným připomenutím si zesnulých mohou lidé trávit čas o tomto víkendu. Jelikož na zítřek připadá Den vzniku samostatného československého státu, uskuteční se v tomto směru několik vzpomínkových akcí.

Vznik samostatného Československa si tak připomenou například ve Znojmě. Představitelé města, spolků, organizací i jednotlivci budou zítra vzpomínat u památníku před budovou Okresního soudu na náměstí Republiky. Lidé se ve sváteční den sejdou u památníku krátce před devátou hodinou dopolední.

A na dnešek a zítřek připadají na několika místech regionu i klasicky podzimní zábavy pro děti. Stále populární lampionový průvod se koná například v Horních Dubňanech. Děti s rodiči tam projdou s lampiony večerní obcí a poté položí kytice k pomníku padlých.

Ve Chvalovicích zase na dnešek připadá Drakiáda a Dýňová stezka. Akce se koná na tamním fotbalovém hřišti. Na programu je pouštění draků a vydlabávání dýní. Lampionový průvod si užijí zítra i v Šanově. Akci tam pořádá Okrašlovací spolek Šanov.

Užít si budou lidé moci ale i kvalitní muziky. Dnes se od osmi večer v hospůdce Na Věčnosti uskuteční koncert znojemské kapely Hickory Jack a součástí bude i křest nového cédéčka. Kapela je opravdu plodná. Od svého vzniku v roce 2010 vydává již druhé CD. Předtím zahraje klasika brněnské alternativy, kapela Hrozně.