Múzy snad všech uměleckých směrů si daly sraz tento víkend ve Znojmě a okolí. Jen v sobotu v podvečer asi nesladily svůj itinerář, a tak příznivce divadla i cimbálu čeká těžké rozhodování.

Dobšické národní divadlo baví nejen místní příznivce ochotníků  již šestým rokem. V režisérském křesle sedí herečka a dlouholetá členka divadla Večerní Brno Martina Výhodová. Nyní herci potěší diváky premiérou hry Jaroslava Koloděje Postel pro Anděla.

„Všechny zveme v sobotu do dobšické sokolovny. Představení začíná v šest hodin večer. Je to komedie a milá oddechovka o tom, co všechno se může stát, když člověk postřelí svého anděla strážného a ten se mu pak nastěhuje domů. Na jevišti se postupně představí téměř celý soubor," pozvala  nejen Dobšické  za všechny divadelníky Eliška Bojanovská. Kostýmy i kulisy si vyrábí herci sami. Se zkoušením začali v lednu. „Pilovali jsme hru čtyři měsíce, poslední týdny byly hektické," říká Bojanovská.

Milovníci snad nejznámější moravské cimbálové kapely Hraišťan a Jiřího Pavlici mohou zavítat v sobotu v sedm hodin večer do kostela Sv. Michala na Jezuitském náměstí ve Znojmě. „Část výtěžku koncertu věnujeme na podporu projektů Oblastní charity Znojmo, například na osobní asistenci. Hradišťan se lidem líbí a jejich koncert zaručuje vysokou návštěvnost," pochvalovala si Veronika Miholová z Oblastní charity ve Znojmě.

Ve víru tance

Po ochotnících a hudbě přijde na řadu i tanec. Znojemský Dům dětí a mládeže pořádá v divadle sedmý ročník přehlídky orientálních tanců. „Účastní se kluby a skupiny z celého regionu. Přijedou tanečnice z Jevišovic i Moravských Budějovic. Většina souborů je dětských, ale představí se i ženy," pozvala ředitelka znojemského Domu dětí a mládeže Hana Bílková.

Příznivci Orientu a pohybového ztvárnění emocí si mohou přijít na své v Městském divadle ve Znojmě v neděli ve dvě hodiny odpoledne, kdy taneční přehlídka začíná.

Před začátkem kulturního maratonu se mohou lidé osvěžit na ochutnávkách vína. Májové posezení u vína připravili na sobotní odpoledne šanovští vinaři. Sejdou se v kulturním domě v jednu hodinu odpoledne a ochutnávání jim zpříjemní cimbálová muzika Kasanica.
Čulský košt pořádají také v sobotu ve Slupi. Milovníci vína a hudby se sejdou ve dvě hodiny odpoledne v kulturním domě, kde jim od půl deváté zahraje kapela Free Band.

Fanoušci rybářského sportu a rybaření si mohli v sobotu ráno přivstat a zúčastnit se závodů v Hrušovanech nad Jevišovkou u rybníku Cukrovarák. „Pořadatelem dvacátého ročníku závodů je Moravský rybářský svaz. Zúčastnit se mohou držitelé platných povolenek od šestnácti let věku. Soutěžit budou o největší délku všech ulovených ryb a o největšího kapra. Rybáři se sejdou u losování pořadí v pět hodin ráno, závodit začnou v šest hodin," řekl místostarosta Hrušovan Jan Šedivý.

U rybníka se shromáždí sedmdesát rybářů, povzbudit je a podívat se přijde na sedm set lidí. „Není to rybářská akce, je to pro město společenská událost na celé dopoledne. Návštěvníky čeká občerstvení a rybí speciality. Nebudou se ale připravovat chycené ryby, ty většinou skončí zpět v rybníku. Diváky čeká také losování o věcné dary. Mohou vyhrát obilí, fůru hnoje, selátko, sekačky, víno, brambory nebo rybářské nářadí," zakončil Šedivý.

Znojemské Horní náměstí bude v sobotu druhým dnem hostit partnerská města. Své zvyky a kulinářské speciality zde představí polský Strzegom, rakouský Retz, slovenské Nové Zámky a Bratislava-Ružinov, italské Pontassieve a Trento a německé Torgau.