Košty vín se v sobotu uskuteční na několika místech regionu.

Svoji tradiční výstavu chystá na sobotní den Spolek vinařů svatého Klementa z Tasovic. „Již 46. ročník Tasovické výstavy vín je nejstarší kontinuálně pořádanou výstavou na Znojemsku. Letos se nám díky vinařům sešlo 443 vzorků vín, z toho 345 bílých, 47 růžových a 51 červených. Titulem Šampion výstavy degustátoři ocenili vzorek odrůdy Pálava s přívlastkem výběr z hroznů, ročník 2013, vinaře Josefa Kučery z Hrušovan nad Jevišovkou," uvedl jeden z organizátorů výstavy Jiří Sedlář.

Na koštu pořadatelé vyhlásí kromě šampiona také například Krále místních vín, nejlepší víno méně zastoupených odrůd, nejvýše hodnocená vína staršího ročníku vinařů z Tasovic, Hodonic a Krhovic pak získají cenu starosty příslušné obce.

Košt začíná v kulturním domě v Hodonicích už od deseti hodin dopoledne. Zahraje Cimbálová muzika Michala Hejče. Vstupné je třicet korun.

Ochutnávku vín nachystali na sobotu také vinaři z Miroslavských Knínic. „Zveme zájemce na 1. bodovanou ochutnávku ze Znojemské vinařské podoblasti a okolí. Výstavu zahajujeme v deset hodin dopoledne, o hodinu později předáme ceny vítězným vinařům. Během akce bude zpívat pěvecký sbor vinařů z Knínic a hrát bude harmonikář," pozvali zájemce vinaři z Miroslavských Knínic na webu obce.

Na koncerty různých kapel lze zajít do hudebních klubů. Ve znojemské Hospůdce Na Věčnosti v sobotu večer zahrají Hickory Jack a Joy of Sect, Gogo klub nabízí Reggae live!, hlubokomašůvecký klub Boomerang láká na kapely Durman Durman, No Problem a Mad Race.

Z jiného soudku je zábava, kterou připravili na sobotní odpoledne lidé ze znojemského svazu tělesně postižených. „Přijďte s námi oslavit mezinárodní den deskových her. Budou připraveny jak hry klasické, tak nové, moderní. Jednodušší, pro děti od pěti let, složitější pro dospělé. Každý si může vybrat libovolnou hru. Naši dobrovolníci rádi pomohou s přípravou hry a pravidly," zvou pořadatelé.

Zahrát si Člověče, nezlob se!, Monopoly nebo šachy mohou zájemci od dvou do šesti hodin v Domově pro seniory, v nové budově na adrese U lesíka 11. Akce je vhodná i pro vozíčkáře.

Šlápnout společně do pedálů a zahájit cyklistickou sezonu mohou lidé v neděli, kdy v Šanově začíná vyhlášená Primavera bike. Cílem bude cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Své síly tak mohou změřit profesionálové i amatérští cyklističtí nadšenci. Podle svého uvážení mohou zvolit délku tratě buď šedesát, nebo třicet kilometrů, pro děti je připravena trať ještě kratší. Milovníci kolektivního zápolení se mohou zúčastnit soutěže školních nebo rodinných týmů.

„Primavera je jedinečný a vyhledávaný závod, který tradičně zahajuje sezonu. U jeho zrodu stáli spontánně úspěšní českoslovenští, čeští i slovenští olympionici. Zúčastnit se mohou závodníci s licencí i bez licence, stejně jako děti školou povinné," pozvali organizátoři.

Sraz je tradičně u Sportcentra v Šanově. Děti na odrážedlech nebo kolech odstartují v půl jedenácté, ostrý závod dospělých účastníků začíná půlhodinku po poledni.