Návštěvníky tam pozvou k posezení u speciálního punče a svařeného vína. „Pozveme vás i na vánoční cukroví, vánočku a ještě teplé buchty paní kastelánky. K ochutnání budou i kastelánovy grilované klobásky a překvapení z komína," dodali správci hradu.

Bítovským hradem se bude v sobotu i neděli linout zpěv vánočních písní a koled v hradní kapli se začátkem v 11.00 a ve 13.00 hodin.

Plné vstupné bude činit padesát korun, snížené bude za třicet.

Naopak vranovský zámek pozval již zájemce na interaktivní tvůrčí dílnu v historickém prostředí galerie Thayana na prvním nádvoří. Její účastníci si v sobotu budou moci pod odborným vedením vytvořit dekoraci na vánoční stůl z chvojí, suchých plodů, listů, přízdob a řezaných květin. Cena se pohybuje od 300 do 500 korun podle použitého materiálu. Dílnu povede Věra Musilová ze znojemského Květinářství U Levandule.

Zájemci si mohou, ale nemusí přinést vlastní nádoby nebo tavnou pistoli.

Městys Višňové zase v sobotu pořádá vánoční trhy. Uskuteční se od půl osmé ráno v místě zvaném Ve dvoře. O půl deváté pak vystoupí děti se svou pozvánkou na vánoční koncert.

Svým dalším programem pak ve Znojmě pokračuje Znojemský advent. Od 10.00 do 17.00 hodin se v rámci něj konají o tomto víkendu pohádky O pokladu ve Znojemském historickém podzemí. Jednotné vstupné je třicet korun, poslední vstup do podzemí bude v 16.30 hodin. Na znojemském Masarykově náměstí se po oba dva víkendové dny konají farmářské trhy. Na Horním náměstí pak dnes vystoupí od čtyř odpoledne Šarivari Swing Band a o hodinu později pak v louckém kostele zazní varhanní koncert Adama Viktory.

V neděli mohou lidé vyrazit do centra Znojma na odpolední koncert Pavla Vítka.

Rušno pak o tomto víkendu bude ale i v nákupním centru Freeport na Hatích. Už v sobotu se tam totiž uskuteční zábavný program u příležitosti konce roku.

„V našem centru vystoupí v sobotu a v neděli mistryně floristiky Andrea Sedláková a předvede ukázky tvorby vánočních dekorací. Návštěvníci si budou také moci vyrobit vlastní dekorace a odnést si je domů," uvedla koordinátorka Anna Karásková.

Vystoupí i houslové duo, dětský soubor a mistři v tanci Dancers 4 you. Členové Rotary klubu budou prodávat charitativní svařené víno, přičemž výtěžek půjde na dětský domov ve Znojmě. Návštěvníci mohou vyhrát i originální dárky.

V sobotu a v neděli si pak zábavy užijí i ve Slupi. Klub matek tam totiž pořádá Čulský vánoční jarmark. Lidé si tam mohou zakoupit svíčky, vánočky, květiny ale i med, sýry, klobásy či dřevěné hračky a vánoční ozdoby. Od 14 do 16 hodin se tam pak uskuteční zdobení perníčků. Občerstvení je zajištěno, vstupné je dvacet korun.