Bohatá síť cyklostezek na Znojemsku se ode dneška oficiálně rozšíří o takzvanou Muchovu cyklostezku u Šanova. Její vznik inspiroval místní Emin zámek, ve kterém slavný malíř Alfons Mucha na začátku své kariéry tvořil.

„Stezku slavnostně  otevřeme dnes v deset hodin dopoledne. První  část cyklovýletu po naší stezce bude startovat v půl jedenácté. Trasa nové cyklostezky povede také kolem Emina zámku, bývalého letního sídla šlechtického rodu Khuen – Belassiů, kteří se zasloužili o objevení talentu slavného českého malíře. Turistům se během projížďky otevře nádherná krajina s vinicemi, nejstarší přírodní rezervace na Znojemsku Karlov a právě již zmíněný Emin zámek," popsal starosta Šanova Petr Škarek.

Druhá část cyklovýletu začne ve dvě hodiny odpoledne. Ve čtyři pak bude zábavné odpoledne pokračovat u Sportcentra v Šanově, kde se budou moci návštěvníci občerstvit, ochutnat vína nebo si zahrát kopanou, kuželky či pétanque. Od šesti do osmi večer si pak mohou velcí i malí vyzkoušet let horkovzdušným balonem, který ale bude uvázaný na laně.

Otevření nové trasy není jedinou událostí v obci. Přesně v poledne místní otevřou Hraběcí studánku, která zde má dlouholetou tradici. Pro necyklisty, seniory a všechny, kteří nemají možnost se dopravit do přírodní rezervace Karlov na otevření studánky, bude zajištěna ze Šanova doprava mikrobusem.

Několik desítek vzorků vín dnes oficiálně nabídne první ročník Dne otevřených sklepů v Hnanicích.

„V loňském roce jsme uspořádali nultý ročník a velice se nám povedl. Proto jsme se rozhodli, že v této akci budeme pokračovat," vysvětlil hlavní organizátor a jeden z vinařů Josef  Kořínek.

Letos místní vinaři otevřou veřejnosti šestnáct sklípků a nabídnou dohromady několik desítek vzorků svých vín. Akce začíná v deset dopoledne.

„Vstupné se vybírat nebude. Každý vinař bude mít ve své režii, kolik si za ochutnávku naúčtuje," podotkl Kořínek.

Součástí dne bude i doprovodný program, který zpestří od jedenácti do pěti hodin cimbálová muzika Dyjavánek ze Znojma, tu vystřídá cimbálovka Lália z Velkých Bílovic a následně pak ještě Mladí Burčáci z Uherského Hradiště," vypočetl  Kořínek.

Kromě vína a hudby budou moci návštěvníci sklípků ochutnat různé speciality.

„My například nabídneme jehněčí kolínka, hovězí pupíček, kačenu či srnčí guláš," vyjmenoval vinař.

Kdo zamíří směrem na Moravský Krumlov, může se  zastavit v nedalekých Vedrovicích. Už z dálky návštěvníky přivítá kolo nového větřáku.  Vedrovičtí totiž slaví tradiční Den obce. Hlavní program začne v jednu hodinu odpoledne. Od osmi na všechny čeká zábava v kulturním domě.

Kdo by chtěl vidět a prožít něco docela jiného, může dnes a zítra zamířit na myslivecké slavnosti, které se uskuteční v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě.

„Chovatelská  přehlídka  bude veřejnosti otevřena dnes od desíti hodin dopoledne do šesti do večera a zítra v čase od devíti do šesti. Návštěvníci uvidí trofeje ulovené zvěře, zajímavé preparáty i obrazy malířky Aleny Lukešové," vyjmenovala mluvčí města Znojma Renáta Bártová.