S počasím i stavem vinohradů je spokojený šéf největšího vinařství na Znojemsku, známého Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. „Zatím to vypadá dobře. V suchých polohách, kterých máme jen asi procento, spadlo před třemi týdny asi deset až dvacet milimetrů srážek, což byla záchranná dávka vody. Kromě mladých vinic je réva na Znojemsku zajímavá a má dobrý vývoj. Jen nesmí přijít velké deště, aby bobule nepraskaly a nehnily," uvedl ředitel Vajčner.

Jak dodal, mohl by být ročník 2015 skvělý. „Podobně jako třeba ročník 2006. Například Tramín červený či Ryzlink rýnský, které potřebují hodně slunce, by mohly být hodně zajímavé," naznačil Vajčner.

Hroznů je dost. „Nasazeno je nadprůměrně a očekáváme solidní úrodu. Ještě ale není vyhráno. Může přijít radikální změna počasí a pak by mohly být potíže. Mohli bychom mít maličko nad průměrem což je šedesát metráků na hektaru," dodal Vajčner.

Loňské podzimní srážky zajistily dostatek vláhy také vinařům z Lechovic. „Násada je více než dobrá, vinice suchem netrpí. Nejhorší by bylo, kdyby přišlo větší množství vody nyní," konstatoval šéf lechovických vinohradů Roman Staněk, který dohlíží na více než dvě stě třicet hektarů vinic.

Také lechovičtí očekávají větší výnosy než v předchozích letech. „Počítáme, že by to měla být jedna z nejvyšších sklizní za posledních šestnáct let," dodal Staněk s tím, že první hrozny začnou lechovičtí vinaři sbírat asi v polovině září.

Až po Znojemském historickém vinobraní, tedy ve druhé polovině září, budou sklízet hrozny vinaři z rodinného Vinařství Špalek. Sucho posledních měsíců je trápí. „V některých vinicích, které jsou více na písku či na spraši, je nedostatek vody citelný. Vzhledem k tomu, že tam není možnost závlahy, je musíme nechat osudu," řekl vinař Petr Ilgner.

Není tomu tak všude. „Ovšem u těch vinic, které jsou blíže k lesu, je to znatelně lepší. Tam se voda více drží. Nejhorší by bylo, kdyby jako vloni přišlo hodně vody najednou v září," upozornil Ilgner. Sucho trápí i hnanické vinaře. „Když nepřijde voda, nebude to dobré. Hroznů je dost, ale bobule nejsou nalité. Závlahy příliš nepoužíváme. To bychom se při dnešních cenách vody nedoplatili," sdělil jednatel podniku Vinice Hnanice Jiří Hamza. Jak dodal, mohli by mít i hnaničtí velmi dobrý ročník. „Výnosy by mohly být srovnatelné s předchozím rokem, ale bohužel pracujeme v přírodě, takže uvidíme, jak se počasí bude vyvíjet dál," dodal Hamza. Podle dlouhodobé předpovědi meteorologů by srážek nemělo být příliš.